Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Šokujúce výsledky vyšetrovateľov. Tragický požiar v ústave založili sami klienti s mentálnym postihnutím
Zdielať na

Šokujúce výsledky vyšetrovateľov. Tragický požiar v ústave založili sami klienti s mentálnym postihnutím

VEJPRTY / Druhý najtragickejší požiar za posledných 30 rokov v Česku založili sami klienti ústavu s mentálnym postihnutím. Ukázali to prvotné výsledky hasičských a policajných vyšetrovateľov. Podozrivými sú muži, ktorí sa už v minulosti pokúsili budovu podpáliť.

Polícia, ktorá požiar od samotného začiatku vyšetruje ako obecné ohrozenie, zverejnila prvé výsledky vyšetrovania. "Technickú závadu sme vylúčili, ako najpravdepodobnejšia príčina vzniku požiaru bola manipulácia s otvoreným ohňom," uviedla Alena Bartošová, policajná hovorkyňa. 

​V plameňoch prišlo o život osem ľudí, jeden je v kritickom stave. Horieť začalo v spoločenskej miestnosti, kde traja klienti na gauči založili požiar. "Hovoríme o troch ľuďoch, pri ktorých je podozrenie, že boli do tohto požiaru zapojení, či to bol úmysel alebo nie. Pri našich klientoch je to ťažko rozpoznateľné, nechávame to na políciu," povedal Antonín Ryšavý, riaditeľ Ústavu. 

Oheň prehorel aj drevený strop. Zostali len zadymené trámy. V izbách, kde zomierali ľudia stále pracujú vyšetrovatelia. Na poschodí nad a pod spoločenskou miestnosťou sú v provizóriu ubytovaní ľudia. Traja pyromani sú v psychiatrických liečebniach kvôli svojmu psychickému stavu po požiari, ale aj preto, aby si na nich ostatní nevybíjali svoju zlosť. "Boli tam nejaké náznaky, ktoré sa nám tiež nezdali a to už v ich skoršom správaní niektorých klientov," informovala Jitka Gavdunová, starostka obce. 

Radnica obdržala prvý milión na bezprostredné opravy domu a začala tam pracovať upratovacia firma. "Má sa to všetko vypratať," potvrdil jeden z pracovníkov.

Páchateľom hrozí až osem rokov väzenia. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy