Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Policajti vypátrali vandalov, ktorí poškodili náhrobné kamene v Rajci. Ide o skupinu chlapcov
Zdielať na

Policajti vypátrali vandalov, ktorí poškodili náhrobné kamene v Rajci. Ide o skupinu chlapcov

Archívna reportáž

RAJEC / Policajti vypátrali vandalov, ktorí poškodili 20 dobových náhrobných kameňov zo žuly a pieskovca na Židovskom cintoríne v mestskej časti mesta Rajec. Podozrivými sú piati maloletí chlapci vo veku od 9 do 12 rokov z okresu Žilina.

Pováľali ťažké náhrobné kamene a dva pomníky sa pri páde zlomili. Takto skončilo vyčíňanie doteraz neznámych vandalov na Židovskom cintoríne v mestskej časti mesta Rajec zv. Skotňa. Predseda Žilinskej židovskej náboženskej obce Pavel Frankl hovorí, že sa mu len ťažko hľadajú slová na takéto správanie – keď sa niekto vie pomstiť na mieste posledného odpočinku. 

Policajtom sa teraz po intenzívnom pátraní podarilo vandalov odhaliť. "Podozrivými sú piati maloletí chlapci vo veku od 9 do 12 rokov z okresu Žilina. Policajti zároveň zistili, že motívom konania maloletých neboli žiadne znaky rasovej, etnickej, či náboženskej neznášanlivosti, nenávisti voči inej skupine osôb alebo propagácia ideológie, ktorá by smerovala k potláčaniu základných práv a slobôd. Trestné stíhanie maloletých bude vzhľadom na vek maloletých zastavené," informovala policajná hovorkyňa Jana Balogová. Poškodením náhrobných kameňov vznikla škoda vo výške najmenej 5.000 eur.

"V tom zlom, že došlo k devastácii cintorína je snáď pozitívne to, že to nie je cielený útok, čo sme predpokladali. Pre nás je základom to, aby ten cintorín sa dostal opäť minimálne do takého stavu, ako bol," povedaj predseda Žilinskej židovskej náboženskej obce Pavel Frankl.

Frankl pritom navrhuje, ako by mohli svoje vystrájanie odčiniť. "Keď napríklad rodičia tam pôjdu a pomôžu postaviť tie kamene, ja by som možno uvítal, aby tam aj tie decká išli," dodal. Podľa jeho slov ich pomoc by bola tým najlepším výchovným prostriedkom. 

Zarážajúce pritom je, takéto vyčíňanie sa v ostatnom období v Žilinskom kraji objavilo už druhý raz. Pováľané náhrobné kamene si na židovskom cintoríne v Námestove všimol tamojší obyvateľ začiatkom minulého týždňa. Na Orave ich niekto zdevastoval až 59. Predseda Žilinskej židovskej náboženskej obce nevylučuje, že útoky na tieto dva cintoríny spolu súvisia. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy