Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Peter odmietol dohodu o vine a treste. Pred súd sa postavil pre údajnú vraždu podnikateľa Rakovského
Zdielať na

Peter odmietol dohodu o vine a treste. Pred súd sa postavil pre údajnú vraždu podnikateľa Rakovského

PEZINOK / Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku pojednávali v kauze vraždy mladého žiarskeho podnikateľa Mareka Rakovského. Obžalovaného Petra priviedla eskorta v putách. Hneď na úvod odmietol dohodu o vine a treste.

Len 29-ročný poslanec zo Žiaru nad Hronom zomrel 2. júla 2013, a to potom, ako v jeho aute vybuchla nálož. Stalo sa to krátko pred deviatou ráno. Sadol do auta a po takmer 500 metroch už nasledoval výbuch. Nálož mu mal pod sedadlo pripevniť Peter z Veľkého Krtíša, ktorý ale túto verziu odmieta.

Polícia s prípadom nevedela pohnúť niekoľko rokov. Na jeseň 2018 pri akcii Tornádo obvineného Petra zadržalo lynx komando vo Veľkom Krtíši. Napokon skončil vo väzbe. Aký bol dôvod na vraždu a či jednal na pokyn stále nie je jasné. "Senát špecializovaného trestného súdu dnes pokračoval v hlavnom pojednávaní v trestnej veci vedenej proti osobe P.P. ktorá je obžalovaná z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy. Senát na dnešné hlavné pojednávanie predvolal siedmych svedkov," uviedla Katarína Kudjáková, hovorkyňa ŠTS. "Dohodu o vine a treste neprijal obžalovaný z toho dôvodu, že sa necíti byť vinný a rezolútne popiera, že by sa akýmkoľvek spôsobom podieľal na skutku," povedal advokát obžalovaného Tomáš Rosina. 

Pojednávanie s Petrom P. prebiehalo niekoľko hodín. Predvedení boli aj svedkovia výbuchu a taktiež priateľka zavraždeného. Väčšina svedkov vypovedala priamo k výbuchu, ktorého boli očitými svedkami. Okrem nich sa postavili pred súd aj tí, ktorí pôsobili vo vojenskom ústave, v ktorom boli uskladnené trhaviny. Pracoval v ňom aj obžalovaný. Vypovedali o tom, ako bol tento útvar zabezpečený a ako by bolo komplikované trhavinu prepašovať. "Nebolo vykonané žiadne dokazovanie, ktoré by nejakým spôsobom usvedčovalo môjho klienta zo skutku, pre ktorý bola podaná na neho obžaloba," dodal Tomáš Rosina. 

Ďalší termín bol vytýčený na 27. januára. Senár bude pokračovať v ďalšom dokazovaní. Obvinenému hrozí 25-ročný trest. Z Bratislavy Lukáš Demín, TV JOJ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy