Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Bezvládne telo a vedľa neho strelná zbraň. Smrť policajta zostáva záhadou
Zdielať na

Bezvládne telo a vedľa neho strelná zbraň. Smrť policajta zostáva záhadou

SLOVENSKO / Bezvládne telo a vedľa neho strelná zbraň. Tak našli pred pár dňami policajti svojho 29-ročného kolegu. Policajta už pochovali, no inšpekcia ministerstva vnútra stále nedala odpoveď na otázku, či si na život siahol sám. V rámci prijímacieho konania síce budúci policajti absolvujú psychotesty, ale potom sú už intervaly psychologických vyšetrení rôzne.

Podľa informácií televízie JOJ z prostredia vyšetrovania sem ráno pôvodne policajti mierili z dôvodu, že 29-ročný muž neprišiel do práce a nikomu sa nehlásil. V tej chvíli ale nik netušil, čo sa za dverami bytu mohlo odohrať."Mužovi už, žiaľ, záchranári nedokázali pomôcť, nakoľko mu strelná rana spôsobila poranenia, ktoré neboli zlučiteľné so životom," informovala o incidente hovorkyňa záchranárov Katarína Načiniaková. 

Išli pritom na pomoc kolegovi

Muž bol zamestnancom krajského operačného strediska v Prešove. Prípad je v rukách Inšpekcie ministerstva vnútra. Pýtali sme sa, či vylúčili cudzie zavinenie, no podľa posledného oficiálneho stanoviska však na túto otázku bude možné odpovedať až po ukončení vyšetrovanie.

Tragédiu prešetrujú ako prečin usmrtenia. "Vzhľadom na štádium vyšetrovania viac informácií nie je možné poskytnúť. Boli vypočutí svedkovia, prebieha znalecké skúmanie," priblížila Silvia Keratová z tlačového odboru ministerstva vnútra. 

A to napríklad aj z odboru balistiky. Znalec z kriminalisticko-expertízneho ústavu prišiel priamo na miesto udalosti. Podľa našich informácií z prostredia vyšetrovania zbraň nájdená na mieste bola služobná. 29-ročného otca dvoch detí pochovali na cintoríne v Humennom. "Nevidel som ho nikde zlého. Veľmi rozumný človek," poznamenal sused Štefan. 

Stačí súčasný stav? 

Policajti už vrámci prijímacieho konania absolvujú rozsiahlu psychodiagnostiku. Následné vyšetrenia odborníkmi závisia od ich aktuálneho zaradenia, pričom časnosť psychologických vyšetrení je v intervaloch od dvoch do 5 rokov. "Napr. dopravno-psychologické vyšetrenie cca každých 3-5 rokov (vodiči vozidiel s majákmi). Vo výberovom konaní na špeciálne útvary (NAKA, Lynx komando, ochrankári, policajná inšpekcia, zahraničné misie) musia prejsť psychotestami a detektorom lži," potvrdila Silvia Keratová. 

Podľa ministerstva vnútra v odôvodnených prípadoch môže o psychologické vyšetrenie požiadať aj nadriadený, pričom na každom krajskom riaditeľstve sú dvaja psychológovia a tí sú k dispozícii nielen policajtom, ale aj ich rodinným príslušníkom. "Policajní psychológovia sú školení aj na poskytovanie krízovej intervencie a post-traumatickej intervenčnej starostlivosti.Policajti majú okrem psychológov možnosť využiť aj služby policajných duchovných," dodala Silvia Keratová. 

Polícia obvinila z usmrtenia Evelyn (18) kuriéra. Tragicky zomrela aj jej mama. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy