Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Lučanský o vznesení obvinení: Skutok sa stal a cirkus politikov som čakal
Zdielať na

Lučanský o vznesení obvinení: Skutok sa stal a cirkus politikov som čakal

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Policajný prezident Milan Lučanský sa na sociálnej sieti vyjadril k reakciám politikov na obvinenia, ktoré vzniesli v uplynulom čase. Vraj ostré slová očakával, nič to však nemení na tom, že sa skutok stal. Posledný týždeň polícia obvinila Roberta Fica aj Andreja Kisku.

“Nechcel som komentovať slová politikov po vznesení posledných medializovaných obvinení, pretože mi to prišlo nevhodné kvôli nešťastiu v Prešove. Musím však povedať, že ten cirkus, ktorý predviedli, som očakával. Chcem preto odkázať všetkým policajtom, že stojím za každým jedným, ktorý si svoju prácu robí zákonne a podľa svojho najlepšieho svedomia," uviedol na Lučanský. 

​Vraj nemá problém s tým, že ho politici volajú každý týždeň do brannobezpečnostného výboru. "Rád vysvetlím, čomu neporozumeli. Ale nazývať nás "policajnou mafiou", to je už silná káva. Preto chcem politikom aj občanom odkázať, že pokračujeme ďalej, pretože skutok sa stal!” dodal. 

Obvinený Fico

Vo štvrtok polícia vzniesla obvinenie voči Robertovi Ficovi z trestných činov hanobenia národa, rasy a presvedčenia, podnecovanie k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti v súbehu s trestným činom schvaľovania trestného činu.

"Napriek tomu, že Najvyšší súd SR rozhodol, že extrémistické výroky exposlanca Milana Mazureka sú trestným činom a odsúdil ho za ne, Robert F. mal s nimi verejne súhlasiť a tak svoj postoj šíriť cez sociálne siete. Môže mu hroziť trest odňatia slobody na jeden až päť rokov," uviedla polícia. 

Obvinený Kiska 

Deň po obvinení predsedu strany Smer-SD polícia zverejnila, že obvineniu čelí aj na bývalý prezident Andrej Kiska, a to v súvislosti s s kauzou okolo jeho firmy KTAG. "V utorok 3. decembra vyšetrovateľ národnej kriminálnej agentúry obvinil Ing. Andrej K. za pokračujúci zločin daňového podvodu vo forme organizátora. Dopustiť sa ho mal ako konateľ obchodnej spoločnosti v rokoch 2013 a 2014," uviedla polícia. 

​Firma pred prezidentskými voľbami v roku 2014 platila Kiskovu kampaň a tieto peniaze neskôr zahrnula do svojich nákladov. Firma si od štátu vypýtala vratku DPH vo výške 155 633 eur.

Tlak na políciu

Policajný prezident reagoval aj na kritiku, ako je možné, že premiér Peter Pellegrini vedel o pláne zverejniť predmentné vyjadrenie na sociálnej sieti. Vyhlásil, že s premiérom volal a údajne ho informoval, že si nenechá skákať po hlave. "Posledné dni je polícia pod tlakom nielen vyhlásení poslancov strany Smer, ale aj opozičných politikov a neparlamentných strán. Jeden deň obviníme jedného politika, jeho tábor na nás útočí, druhý tábor sa teší. Druhý deň obviníme iného politika, jeho tábor na nás útočí, druhý tábor sa teší," uviedol s tým, že politikov žiada, aby políciu nechali robiť svoju prácu. 

Lučanský dodal, že je presvedčený, že nás ešte čaká veľmi zaujímavé predvianočné obdobie.

"Mne včera pán policajný prezident telefonoval a doslovne mi povedal, že čo mieni na oficiálnej stránke PZ zverejniť. A ja som mu povedal, že má maximálne právo a moju plnú dôveru, aby zverejnil, čo chce, a že ten text, o ktorom mi hovoril, nemám s ním najmenší problém," potvrdil aj premiér Pellegrini. 

Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy