Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Falošný opravár podviedol množstvo ľudí. Sofistikovaný scenár zabral zakaždým
Zdielať na

Falošný opravár podviedol množstvo ľudí. Sofistikovaný scenár zabral zakaždým

BRATISLAVA / Príde sa pozrieť na pokazený spotrebič, vezme zálohu za nákup náhradných dielov a už sa nikdy neobjaví. Falošný opravár podviedol najmenej 10 ľudí, ktorým dodnes doma nefunguje práčka.

Marek, ktorému sa takisto ako mnoho ďalším poškodeným pokazila práčka, si v rámci ponúk na internete našiel opravára. "Som sa s ním skontaktoval, on v priebehu akože veľmi krátkeho času prišiel ku mne, práčku rozobral, vylial vodu z toho, pokecali sme, zdal sa mi celkom dôveryhodný ten človek," opísal situáciu podvedený klient Marek Ružička. 

Počas skúmania závady v rámci spotrebiča mal opravár onedlho nájsť riešenie. "Povedal, že je to čerpadlo, ktoré treba objednať, že ho na sklade nemá, chce zálohu v hotovosti 70 €. Prišla mi faktúra normálne na e-mail v priebehu pár minút, ja som si medzitým zisťoval, či tie čerpadlá sú, on naozaj vedel, ako to funguje. Obvolal som všetky sklady a tie čerpadlá naozaj neboli, tak že musím čakať týždeň až dva," upresnil Marek. 

Medzitým si ale Marek kúpil novú práčku a chcel peniaze zo zálohy späť. Zo strany opravára ale počul samé výhovorky. "Idem na chatu, nedá sa teraz, padol mi internet banking, nedá sa pripojiť na aplikáciu," vyhováral sa podľa Mareka. 

Scenár podvodu bol vždy rovnaký

Muž vzal od klientov peniaze ako zálohu za súčiastku, no odvtedy sa v ich domácnosti neukázal. "Ja som sa mu začal vyhrážať asi po 2 týždňoch s tým, že ak mi do hodiny nevloží peniaze dnes na účet, tak idem na políciu. Asi sa v tom momente zľakol a normálne mi vložil peniaze priamym vkladom," vysvetlil Marek. 

"Vami uvedeným prípadom sa v súčasnej dobe zaoberajú policajti OR PZ v okrese BA IV. Vec bola pôvodne klasifikovaná ako priestupok proti majetku, avšak s prihliadnutím na počet poškodených osôb došlo následne k prekvalifikovaniu na podozrenie z trestného činu podvodu," informoval hovorca KR PZ Bratislava Michal Szeiff. 

"Nakoľko od poškodených osôb vylákal podvodným spôsobom finančné prostriedky deklarujúce za účelom nákupu, spotrebného materiálu, resp. konkrétne náhradných dielov, avšak zo strany tejto osoby následne nedošlo k dodaniu týchto náhradných dielov, a teda ani k vráteniu poskytnutých záloh," doplnil advokát Peter Erdős. 

"Tých ľudí bolo niekoľko, zoberte si, že odo mňa zobral 70 €, od iných možno 100 €, lebo to bola obvyklá jeho záloha, tak to bolo niekoľko tisíc eur. Čo taká mamička, ktorá je na materskej dovolenke, potrebuje práčku opraviť a nemá tie peniaze?" pomyslel si Marek. "Poškodené osoby mali zmluvu a snažili sa kontaktovať túto osobu, avšak bezúspešne," uviedol Erdős. 

Na telefonáty nereaguje 

A dovolať sa mu sme sa snažili aj my. "Volaná stanica je dočasne nedostupná, zavolajte neskôr, prosím," ozvalo sa len z telefónu. "Je to podvodník, zobral si zálohu 100 EUR, potom tvrdil, že náhradný diel nie je k dispozícii a následne si vymýšľal, že je v nemocnici. Potom mal už len vypnuté mobily - používa 3 a vydáva sa často aj za inú osobu," píše sa v jednej z recenzií na internete. 

"Robí to sofistikovane, dá vám zálohovú faktúru na náhradný diel a následne vystaví riadnu faktúru na výjazd, diagnostiku, prepravu a administratívu, a to v tej istej výške ako prebraná záloha," píše sa v ďalšej. 

Keďže na muža už viacerí podali trestné oznámenie, podľa advokáta platí zásada oficiality. "Nezbavovalo by ho to trestno-právnej zodpovednosti, ak by finančné prostriedky vrátil," zhodnotil Erdős. V prípade, že súd uzná muža vinným, hrozí mu až dvojročný pobyt za mrežami.

Chcela pomôcť ale naletela podvodníčke. Na pomoc si žena vzala úver 37-tisíc eur: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy