Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Kauza šikanovania detí na policajnej stanici: Obžalovaných okresný súd oslobodil, nie definitívne
Zdielať na

Kauza šikanovania detí na policajnej stanici: Obžalovaných okresný súd oslobodil, nie definitívne

KOŠICE / Policajtov v kauze šikanovania rómskych detí na policajnej stanici v Košiciach, v stredu tamojší okresný súd oslobodil. Stalo sa tak už po tretíkrát. Deväť mužov a jednu ženu obžalovala zo zneužitia právomocí verejného činiteľa ešte v roku 2009 Generálna prokuratúra SR. Upozorňujeme, že nasledujúce zábery nie sú vhodné pre maloletých divákov.

 Šiestich rómskych chlapcov z košického Luníka IX vo veku od 10-16 rokov polícia zadržala a predviedla po tom, ako lúpežne prepadli staršiu ženu. "Chytili nás, dali nás na zem, aby sme si kľakli, aby sme sa fackovali, dali nás do diery a povedali, aby sme sa vyzliekli," opísal situáciu jeden z poškodených. Stalo sa to 21. marca 2009 na policajnej stanici Košice - juh. Policajti si údajne všetko točili na mobilné telefóny. Nahrávka sa následne objavila na internete. Na základe toho sa začalo nielen trestné konanie, ale aj ministerstvo vnútra vyvodilo sankcie voči policajtom a niektorým policajným funkcionárom.

Obhajkyňa obžalovaných napadla vierohodnosť dôkazu a teda zverejneného videa. Obrazovo-zvukový záznam nebol podľa nej vyhotovený zákonným spôsobom. Na pojednávaní tak teraz vypočuli znalca, avšak jeho závery súdu pre jednoznačné uznanie viny nepostačovali a obžalovaných tak oslobodil. "Oslobodil 9 mužov a jednu ženu spod obžaloby prokurátora Generálnej prokuratúry SR pre skutok právne kvalifikovaný ako zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa formou spolupáchateľstva, a štyroch z nich aj pre zločin vydierania formou spolupáchateľstva, keďže nebolo dokázané, že sa stal skutok pre ktorý sú obžalovaní stíhaní," informovala hovorkyňa súdov v Košiciach Anna Pančurová.

Rozsudok však nie je právoplatný, pretože sa prokurátor krajskej prokuratúry na mieste odvolal.  "K bližším dôvodom odvolania sa vyjadríme po doručení písomného vyhotovenia predmetného rozsudku," uviedol hovorca Krajskej prokuratúry Banská Bystrica Ivan Vozár. S pribúdajucími rokmi si na pojednávaniach poškodení, dnes už dospelí muži, čoraz menej z incidentu pamätali. V kauze pritom padli oslobodzujúceho rozsudky pre policajtov už dvakrát. A to v roku 2015 a v roku 2017. Najbližšie tak bude opäť rozhodovať odvolací Krajský súd v Košiciach. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy