Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Smrad a chodby plné dymu. Požiar v bytovke si vyžiadal život 48-ročného muža
Zdielať na

Smrad a chodby plné dymu. Požiar v bytovke si vyžiadal život 48-ročného muža

ČIERNA NAD TISOU / Najprv smrad a potom chodby plné dymu. Obyvatelia bytovky v Čiernej nad Tisou v okrese Trebišov sa dostali do bezpečia v poslednej možnej chvíli. Jeden z nich sa ešte snažil vstúpiť do bytu odkiaľ sa valili plamene, no bohužiaľ sa mu už nepodarilo zachrániť život 48-ročného suseda.

"Prišiel som dole, zobral som hasiaci prístroj, vykopol som dvere a som začal hasiť," uviedol sused Alexander Matilka. Keď dorazili hasiči na miesto, jeden z bytov bol v plameňoch, z celého vchodu preto museli evakuovať šesť rodín. "Požiarnici išli hore na tretie, lebo tam ostala jedna staršia pani, na druhom jedna mladá pani s dieťaťom," opísala záchrannú akciu suseda. 

​Na prízemí horela garzonka. Jej obyvateľ sa nenachádzal medzi rodinami, ktoré vyšli na ulicu. Hasiči po zlikvidovaní plameňov našli v posteli už len jeho nehybné telo. "V byte bolo nájdené telo 48-ročného muža bez známok života," informovala Lenka Ivanová, hovorkyňa KR PZ Košice. "Všetko na ňom zhorelo, aj paplón," potvrdil sused. 

Muž býval v byte sám. Podľa miestnych obyvateľov si tam z odpadkových košov priniesol množstvo horľavého materiálu. V zime to využíval aj na kúrenie. "Majiteľ nechal horiacu sviečku bez dozoru a následne došlo k rozšíreniu požiaru na uskladnené textílie a papier v priestore bytu," objasnil príčinu požiaru Marian Kováč, zisťovateľ príčin požiaru HaZZ Michalovce. 

Za iných okolností by pravdepodobne obyvatelia bytovky zachránili suseda ešte pred príchodom hasičov. Tu to ale bolo márne, hoci v garzonke vyrazili dvere, aj rozbili okno a v rukách mali hasiace prístroje. "Nestihol som to, lebo dymilo a aj horelo. Všetko, aj plastové okná sú stopené," povedali susedia. Mnohí obyvatelia bytovky museli kvôli následkom požiaru prespať u svojich príbuzných. Polícia v tejto súvislosti začala trestné stíhanie, cudzie zavinenie smrti muža ale predbežne vylúčila. "Na zistenie  bezprostrednej príčiny smrti bolo nariadené vykonanie pitvy," povedala Lenka Ivanová. "Došlo k úplnému vyhoreniu nahromadenému odpadu v byte majiteľom," dodal Marian Kováč.

V Kysuckom Novom Meste došlo k tragédii pri požiari v nedostavanej budove plavárne:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy