Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ochranné pásmo UNESCO vs. rodinný dom: Majiteľovi zrušili stavbu, no jeho to neodradilo
Zdielať na

Ochranné pásmo UNESCO vs. rodinný dom: Majiteľovi zrušili stavbu, no jeho to neodradilo

ŽEHRA / Zdá sa, že stavbárov v ochrannom pásme UNESCO nič nezastaví. Obecný stavebný úrad rozhodnutím zrušil stavbu rodinného domu v Žehre a zakázal akékoľvek ďalšie práce. Majiteľ si však z toho ťažkú hlavu nerobí.

Stavebný úrad svojím rozhodnutím s okamžitou platnosťou zastavil minulý týždeň jednu zo stavieb. No napriek tomu, tu pribudlo oplotenie. "Podľa toho zákona stavebného, ktorý je teraz v znení, aj plot je stavba. Na postavenie plota potrebujete ohlásenie stavby. Čiže keď boli zakázané všetky práce na tej stavbe, logicky aj osadenie plota,"  uviedol prednosta obecného úradu Miloš Pacovský. 

"Ich vyjadrenia boli také, že oni zaplatia pokutu a budú stavať ďalej. Čiže to, čo sme povedali sa aj potvrdilo," povedal aktivista OZ Nová Žehra Miloš Kočiš. Už po zásahu stavebného úradu si Žehrania mysleli, že zákaz stavebných prác majiteľa neodradí. Zatiaľ sa to potvrdzuje. Keďže zákaz nadobudol účinok v momente jeho udelenia. To nám potvrdila pracovníčka obecného stavebného úradu. Časť obecného zastupiteľstva na situáciu po zmedializovaní čiernej stavby, zareagovala. "Je snaha o zmenu územného plánu a páni poslanci sú ochotní použiť na to aj svoje poslanecké polročné odmeny. Pretože ten územný plán bude aj niečo stáť znovu. A aby nemusel staviteľ použiť svoje finančné prostriedky,"  vyjadril sa Marek Straka, poslanec obecného zastupiteľstva. 

Stavba, ktorá dedinu rozdeľuje stojí podľa pamiatkárov vo výhľadovom pásme na objekty v správe UNESCA. Ochranári tam zase vidia vzácne biotopy európskeho významu. Táto stavba však poukazuje aj na dieru v stavebnom zákone. Úrady okrem pokút nezmôžu zatiaľ nič. "Jedine, čo môže pomôcť pri riešení tejto situácie je nekompromisný postup jednotlivých dotknutých orgánov. Vrátane štátnej stavebnej inšpekcie. Mestá a obce už roky čakajú na nový stavebný zákon,"  poznamenal Michal Kaliňák, odborník na samosprávu. 

Pokračovanie stavby vyzerá ako marenie úradného rozhodnutia. No podľa obecného stavebného úradu zo Žehry to tak nie je,  pretože stavba je malá na to, aby spadala pod trestnoprávne konanie. Polícia však už koná a zhromažďuje dôkazy. "O udalosti bola informovaná aj Okresná prokuratúra SR. Okrem zabezpečovania písomných podkladov Policajný zbor vizuálne monitoruje pozemok s cieľom zamedziť ďalším stavebným prácam," informovala policajná hovorkyňa Lenka Ivanová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy