Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Policajt mal zastreliť psa susedovi: Majitelia tvrdia, že od nich žiadal, aby dali psa do útulku
Zdielať na

Policajt mal zastreliť psa susedovi: Majitelia tvrdia, že od nich žiadal, aby dali psa do útulku

DOJČ / Policajt mal na Záhorí zastreliť susedovho psa. Od rodiny vraj najprv žiadal, aby dali sučku do útulku. Keď sa tak nestalo, strieľal. Podľa susedy policajt vyhlasoval, že ak sa ho niekto na to bude pýtať, povie, že konal v sebaobrane.

Incident sa odohral minulý týždeň v piatok ráno v dedinke Dojč na Záhorí. Mladá rodina spočiatku chovala viacero zvierat. Postupne sa ich ale kvôli susedovi musela zbaviť. Neskôr bol nespokojný aj so sučkou, ktorá im jediná zostala. "Asi mesiac späť trval na tom, aby išla fena preč, nakoľko šteká. My tu bývame 4 roky, doteraz sa žiadny sused nesťažoval, ani nikto. Najprv kričal cez plot, potom začal vypisovať mužovi, že ju máme dať preč, že je týraná a podobné veci," opísala situáciu poškodená. 

Žena si preto privolala veterinára, ktorý mal skontrolovať, či má pes dobré podmienky na život v ich domácnosti. Aj napriek tomu, že výsledky dopadli dobre, muž psa zastrelil. "Prvá strela vlastne padla do nej, a tá bola vlastne medzi oči, ale nižšie k nosu. Druhú vlastne vystrelil do vzduchu, tretí výstrel vlastne ten netuším, kam padol, lebo to ja sem utiekla s dcéru na rukách, to ja by som sa nedokázala na to kukať. On si zobral polienko, mal tú zbraň v ruke a išiel ju doraziť," pokračovala majiteľka psa. 

"Preverujeme všetky okolnosti, za ktorých došlo k zastreleniu psa plemena Brazílska fila policajtom na jeho súkromnom pozemku. Policajt strieľal zo súkromnej zbrane, ktorú mal v legálnej držbe," informovala policajná hovorkyňa Lenka Ivanová. "V prípade, ak vnikne do určitých orgánov ten projektil, tak samozrejme sa môže jednať o veľmi bolestivú smrť, ale to musí určiť pitva alebo veterinárny lekár," povedala zvieracia ombudsmanka Zuzana Stanová. 

Rodina bola v šoku, a snažila sa zistiť, prečo k činu došlo. Susedova odpoveď ich ale rozčarovala.  " "Že budem tvrdiť, že to bolo v sebaobrane", ale potom, keď som sa ho pýtala, že jak to vlastne bolo, tak on povedal, že na ňu zavolal menom, a že ona išla poklusom k nemu. Keby ho chce napadnúť, by na neho vrčala, štekala," pokračovala majiteľka.  

Chceli sme osloviť aj samotného muža, ktorý sa síce daný čas v dome nachádzal, ale aj napriek nášmu zvoneniu a klopaniu nám dvere od jeho domu neotvoril. "V tejto súvislosti zisťujeme aj to, či mohli byť splnené podmienky pre použitie zbrane v tzv. krajnej núdzi," pokračovala policajná hovorkyňa Ivanová. Podľa zvieracej ombudsmanky z dôvodu novely zákona "zviera nie je vec" by v danej záležitosti malo ísť o trestný čin aj v prípade, že by pes pri úhyne výrazne netrpel. "Mu hrozí v tomto prípade trestná sadzba až do 2 rokov," podotkla Stanová. 

Záhada vniknutia psa na susedov pozemok

Okrem polície prišla skúmať prípad i veterinárka, ktorá sa mala vyjadriť, že pes vnikol na susedov pozemok sám. "Ktorá povedala, že psík ten plot-pletivo prehrýzal, na to sme si mysleli, že si z nás robí srandu, lebo ten pes nemal oceľové zuby, ani nič podobného, aby to prehrýzala," pokračovala nahnevaná majiteľka. 

Mladá rodina by sa po tomto čine najradšej odsťahovala, ale finančná situácia im to nedovolí. Navyše jej členovia majú strach, čo bude ďalej. "Lebo on je slobodný, bezdetný, ja mám 2 deti, tretie je na ceste, za chvíľu mu začnú deti vadiť, že na dvore sa hrajú, kričia? Bude strieľať po nás alebo nebude, alebo čo mám čakať od takého človeka?," dodala so strachom poškodená. 

Celý rozhovor s majiteľkou psa nájdete TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy