Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vodičov od roku 2020 čaká ďalšia povinnosť. Pri mimoriadnej situácií budú musieť na diaľnici jazdiť inak
Zdielať na

Vodičov od roku 2020 čaká ďalšia povinnosť. Pri mimoriadnej situácií budú musieť na diaľnici jazdiť inak

BRATISLAVA / Od začiatku budúceho roka pribudne pre vodičov ďalšia povinnosť. V prípade mimoriadnej situácie musia na diaľnici vytvoriť záchranársku uličku. Záchranné zložky rozhodnutie vítajú.

"My ako záchranári sme radi, že sa odsúhlasila tá záchranárska ulička," povedal František Majerský, prezident SKZZ. "Veľmi to pomôže záchranárskym zložkám či už sú to hasiči alebo zdravotníci, policajti," pokračoval Ondrej Šproch, riaditeľ OR HaZZ Poprad. Dopravné nehody na diaľniciach patria medzi tie najvážnejšie, bez ohľadu na počasie. Každá sekunda je mimoriadne dôležitá. "Keď si zoberieme, že ľudský mozog odumiera do 5 minút, my potrebujeme čo najskôr prísť k pacientovi, pracovať," pokračoval Majerský. Niektorí vodiči ale spanikária a záchranárov tak zdržia. 

Ako vytvoriť uličku na diaľnici?

Ak zbadáte kolónu, spomaľte, zapnite výstražné svetlá a raďte sa na kraj cesty. Autá idúce v ľavom pruhu sa radia úplne doľava, až na krajnicu bez ohľadu na čiary.  Autá idúce v strednom alebo v pravom pruhu sa radia doprava. Vytvorí sa tak záchranárska ulička, ktorá musí byť široká minimálne 3 metre. Ani po prejdení prvých záchranárskych či policajných vozidiel sa nesmiete snažiť ísť ďalej. Za nimi totiž  môžu prichádzať ďalšie záchranárske autá. 

Podľa zákona od 1. januára 2020 nariaďuje vodičom vytvoriť záchranársku uličku len na diaľniciach. Na škodu ale nie je ani na iných cestách. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy