Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Na východe Slovenska padne trestné oznámenie pre šírenie poplašnej správy o medveďoch, ktoré sa tam objavili
Zdielať na

Na východe Slovenska padne trestné oznámenie pre šírenie poplašnej správy o medveďoch, ktoré sa tam objavili

NOVÁ SEDLICA / V Novej Sedlici majú priamo v obci stále častejšie návštevy medveďov. Kým štátna ochrana prírody tvrdí, že šelmy v kontajneroch nachádzajú ľahko dostupnú potravu, mnohí obyvatelia regiónu vidia príčinu inde. Tvrdia, že sú to tatranské medvede, ktoré v našich veľhorách práve pre návštevy kontajnerov odchytili a vypustili ich na východe. Zisťovali sme, či je to možné.

"Pre medveďa je jednoduchšie získať potravu, nájde ju v košoch, ako keď má behať po lese a zbierať bukvice žaluď," vysvetlil chovanie medveďov riaditeľ Národného parku Poloniny Mário Perinaj. Mnohí obyvatelia regiónu to však vidia inak.

"Máme podozrenie tu my poľovníci, že každý problematický medveď v Tatrách skončí v Poloninách," priznal starosta obce Vasiľ Dinič. Tak si vysvetľujú správanie medveďov na východe aj ľudia na sociálnych sieťach."Tým, že by ho tu vysadil, nemožno ho prinútiť, aby tu ostal. On si bude hľadať svoje vlastné územie," vraví zoológ Jozef Štofik. 

Štátna ochrana prírody sa v tejto súvislosti obráti na políciu s trestným oznámením pre podozrenie zo šírenia poplašnej správy.

"Vyzývame občanov, ak takú činnosť uvidia, aby nás o tom informovali. Je v našom záujme, keď sa taká činnosť deje, aby bola odhalená, pretože z vedeckého hľadiska to nie je dobré, aby také jedince tam boli vypúšťané," vyjadril sa Perinaj. "ŠOP nepreváža ani neprevážala medveďom z jedného národného parku do národného parku iného. Ide o absolútne nepravdivú informáciu," bráni ministerstvo životného prostredia jeho hovorca Tomáš Ferenčák. 

"A my im to dokážeme a ich nachytáme pri čine. Potom budete vidieť tú srandu," povedal ale starosta obce. Oficiálne údaje ministerstva pôdohospodárstva hovoria, že do Polonín boli naozaj dovezené odchytené medvede. Bolo to však ešte v roku 1984.

"Medveď je dosť veľké zviera a to sa nedá sa priviezť v kufri auta a len tak vypustiť. Do toho je zainteresovaných množstvo ľudí a vedelo by sa o tom. Ja o tom neviem. Je to len fáma," myslí si náčelník LOZ Vlk Juraj Lukáč. 

Pozrite si archívnu reportáž o nedávnom útoku medvedice v obci Nová Sedlica: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy