Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Na východnej hranici autá nielen pribúdajú, ale aj miznú. Starostka hovorí o kritickej situácii
Zdielať na

Na východnej hranici autá nielen pribúdajú, ale aj miznú. Starostka hovorí o kritickej situácii

SLOVENSKO/UKRAJINSKÉ POHRANIČIE / V blízkosti našej východnej hranice vzniká čoraz viac nelegálnych parkovísk, kde autá nielen pribúdajú ale aj miznú. Vozidlá, ktoré nikto nestráži sú pre zlodejov veľkým lákadlom. Podľa starostky Uble je situácia kritická.

Ukrajinec nechal auto odparkované na odstavnej ploche blízko hraničného priechodu. Keď sa preň po niekoľkých týždňoch vrátil, už ho tu nenašiel. "Prišli na obecný úrad Ukrajinci a kde je ich motorové vozidlo? Ja nie som strážca. Obec nie je strážca motorových vozidiel odstavených kade tade," vraví starostka Ndežda Sirková. 

"V dobe od 13.10. do 15.11. tohto roka doposiaľ nestotožnený páchateľ z parkoviska v katastrálnom území obce Ubľa, odcudzil osobné motorové vozidlo Škoda Octavia Combi," informuje policajná hovorkyňa Jana Ligdayová. 

Polícia v tomto prípade začala trestné stíhanie pre prečin krádeže. Z odstavných plôch už zmizlo niekoľko áut - len nedávno jedno ukradol aj 26-ročný Ukrajinec. Po pár kilometroch na ňom dokonca havaroval. O svoje auto prišiel aj ďalší muž.

"Zlodeji sa pokúšali tri hodiny auto naštartovať. No nemohli, lebo kľúče sú u mňa aj doklady," hovorí majiteľ ukradnutého auta Ruslan. "Tie autá tam stoja mesiac, dva, tri a niektoré aj dlhšie a ani obec, ani nikto iný neručí za to, že to auto zmizne alebo nezmizne," zdôrazňuje starostka. 

Starostku obce stojí boj s nelegálnym parkovaním po obci obrovské úsilie. Približne desať áut už dala obec zošrotovať. Z jedného miesta autá zmiznú, na ďalšom sa objavia ďalšie. "Začnú jedným, dvoma a zrazu zistíte, že je tam 50 motorových vozidiel," vysvetľuje Sirková. 

Po rôznych výzvach a upozorneniach, ktoré starostka obce pravidelne majiteľom týchto áut posiela si vyše polovicu z nich vodiči odviezli na Ukrajinu. No vytrvalcov je v obci ešte stále dosť.

"Jednoducho si tu auto nechajú a odídu na Ukrajinu. A čakajú, že po polroku sa vrátia a to auto tu bude nepoškodené na nich čakať," dodala starostka. 

Pozrite si archívnu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy