Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Šesť a pol roka za mrežami. Slovenský moslim je podľa súdu vinný z prípravy teroristického útoku
Zdielať na
Krimi

Šesť a pol roka za mrežami. Slovenský moslim je podľa súdu vinný z prípravy teroristického útoku

Archívna reportáž

PRAHA / Šesť a pol rokov väzenia vymeral súd Dominikovi Kobulnickému. Obžaloba ho vinila z prípravy teroristického útoku a propagácie Islamského štátu a Kaukazského emirátu. Policajti u neho v byte našli chemikálie na výrobu výbušniny a videá s postupmi na ich výrobu. Na Facebooku zdieľal fotografie a príspevky, ktoré podľa žalobcu propagovali terorizmus.

Dvadsaťpäťročný Slovák vinu podľa idnes.cz počas celého procesu odmietal. Tvrdil, že je mierumilovný a prípad poškodil jeho meno.

Kobulnický na začiatku hlavného pojednávania vypovedal, že pred tromi rokmi plánoval teroristický čin v Prešove. Neskôr ale svoje radikálne názory získané z videí Islamského štátu prehodnotil, pretože sa bližšie zoznámil s islamskou vierou. Chemikálie mal podľa svojich slov doma na výrobu petárd.

Podľa štátneho zástupcu si však Slovák aj pred svojím zadržaním v roku 2017 vyhľadával návody, ako z chemických látok vyrobiť nástražný výbušný systém. V pražskom byte mal podľa neho budíky, ktoré možno použiť ako časovača k bombe.

Slovák je od svojho zadržania v roku 2017 vo väzbe.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy