Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Situácia na Slovensku sa upokojila. Desiatky hasičov ale naďalej odčerpávali vodu zo zaplavených domov
Zdielať na

Situácia na Slovensku sa upokojila. Desiatky hasičov ale naďalej odčerpávali vodu zo zaplavených domov

SLOVENSKO / Povodňová situácia na celom Slovensku sa počas dnešného dňa upokojila. Desiatky hasičov ale naďalej pomáhali s odčerpávaním vody zo zatopených domov. Silné dažde narobili problémy aj na skládke komunálneho odpadu vo Veternej Porube, chatu Magurku v Nízkych Tatrách zase čiastočne odrezal od civilizácie rozvodnený potok.

Jednou z liptovských obcí, kde aj dnes hasiči celý deň pracovali na odstraňovaní následkov povodní, bol aj Svätý Kríž. "V teréne sme boli zhruba do pol štvrtej, v priebehu noci sme to ďalej kontrolovali zhruba každú hodinu. Od rána čerpáme vodu z pivníc ľuďom, jedná sa hlavne o spodnú vodu," uviedol Dávid Kurcina, veliteľ DHZO Svätý Kríž. Od stredy je na nohách doslova celá dedina. Dobrovoľných hasičov maturantov, nevynímajúc."Vrecovali sme piesok, robili sme protipovodňové bariéry a pomáhali sme občanom čo im bolo treba. Čo na to učitelia, keď im donesieš takúto ospravedlnenku? Písal som pani učiteľke triednej hneď ráno a povedala, že všetko v poriadku, hlavne nech to dobre dopadne," opísal udalosti František Mrázik, DHZO Svätý Kríž. 

​Na skládke komunálneho odpadu vo Veternej Porube vyhlásili ešte v stredu havarijný stav. Problémy robí kontaminovaná priesaková voda, ktorá po silnom daždi začala plniť rezervnú nádrž. Skládku uzatvorili ešte v roku 2014, následné merania však ukázali že tu došlo k viacerým pochybeniam. "Asi iba 20 percent skládky je uzatvorenej podľa projektovej dokumentácie. Keď svieti ten systém havarijný, tak vieme, že priteká viacej ako zvládneme odčerpať. Objednávame fekálne vozy a tie prebytočnú kvapalinu odvážajú na LVS," povedal Dušan Fabián, prevádzkový námestník VPS. 

Terajšie vedenie mesta sa snaží situáciu rieši už niekoľko ostatných rokov. Silné dažde skomplikovali život aj chatárom v Nízkych Tatrách, za Partizánskou Ľupčou. "Mali sme tu pred dvoma rokmi v apríli 2017 povodeň, čo sa topil sneh, ale teraz to určite nikto nečakal," poznamenal František Mrázik, DHZO Svätý Kríž. Vodné toky sa počas štvrtka len veľmi pomaly vracali do svojich pôvodných korýt. Hasiči preto na mnohých miestach ponechali protipovodňové zábrany.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy