Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Bývalý finančný poradca obral klientov o 760-tisíc eur. Na polícii sa prihlásil sám
Zdielať na

Bývalý finančný poradca obral klientov o 760-tisíc eur. Na polícii sa prihlásil sám

RIMAVSKÁ SOBOTA / Bývalý finančný poradca mal v priebehu päť a pol roka obrať desiatky klientov o takmer 760-tisíc eur. 52-ročný Peter z Hnúšte je od januára, keď sa sám prihlásil na polícii, vo väzbe. Na rimavskosobotskom súde sa začalo hlavné pojednávanie.

Ešte v októbri mal možnosť uzatvoriť s prokurátorom dohodu o vine a treste. Vinu priznal, s navrhovaným trestom ale nesúhlasil. Podľa zákona je trestná sadzba za tento zločin 10 až 15 rokov. Bývalý poisťovák zrejme očakával nižší trest. "Keďže obvinený nesúhlasil s navrhovaným trestom 10 rokov nepodmienečne, podal prokurátor OS prokuratúry obžalobu na Petra M.," uviedol Ivan Vozár, hovorca prokuratúry Banská Bystrica. 

Súd mal teda pojednávať už iba o výške trestu. Obžalovaný Peter ale zmenil rétoriku. Odmieta, že by spôsobil škodu až v takej výške. K 30-tim skutkom sa priznal, 61 je podľa neho sporných. "Vo zvyšnom rozsahu obohatenie, resp. škoda, ktorá sa mu pripisuje, nezodpovedá skutočnosti. K tomuto záveru sme dospeli vlastne až následne po konaní O dohode a vine a treste," informoval obhajca Peter Milec.

Podľa obžaloby mal zneužiť dôveru a neznalosť svojich klientov. Vytvoril si tlačivo na neexistujúci finančný produkt, zobral od ľudí peniaze, aj keď dopredu vedel, že nie sú určené na investovanie a zhodnocovanie. "Od 91 poškodeným uvedeným konaním získal na podklade uzatvorených zmlúv finančné prostriedky v celkovej výške 761 113,5 eur," povedal prokurátor Okresného súdu Rimavská Sobota. Investovali rôzne sumy, jeden manželský pár mu zveril až 100 tisíc eur. Peniaze mu odovzdávali do ruky, alebo na jeho účet. "Medzi osobami, ktoré obžaloba označuje ako poškodené, sa nachádza viacero osôb, ktorým v skutočnosti žiadne škoda spôsobená nebola. Ale tieto v skutočnosti dosiahli zisk, keďže obžalovaný im vyplatil v konečnom dôsledku väčšiu sumu finančných prostriedkov ako vložili," dodal Peter Milec.

Niektorým klientom totiž vklady vrátil, sú vraj medzi nimi aj takí, ktorí na tom získali. V takýchto prípadoch sa podľa obhajoby nemôže jednať o spôsobenie škody. Obžalovaný Peter prejavil záujem nahradiť škodu, žiada však súd, aby k sporným prípadom vykonal dokazovanie. "Ja som si vedomý toho, že chcel by som ich čím skôr uhradiť, ale uhradiť ich budem môcť len vtedy, keď budem aktívne pracovať. Nepopieram, že som ten skutok spáchal, ale nie je tam správne uvedená tá výška," vyjadril sa obžalovaný Peter M. 

Je teda možné, že niektorí poškodení budú musieť vypovedať aj pred súdom. Pojednávanie odročili na koniec novembra.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy