Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Odborník radí, ako správne pripraviť auto na zimu: Ako vám môže Kriváň pomôcť pri kontrole pneumatík?
Zdielať na

Odborník radí, ako správne pripraviť auto na zimu: Ako vám môže Kriváň pomôcť pri kontrole pneumatík?

BRATISLAVA / Pre vodičov nastal najvyšší čas pripraviť auto na zimu. Dôležité je najmä skontrolovať kvalitu pneumatík. Na vozidle treba skontrolovať aj množstvo ďalších vecí, ako je chladiaca kvapalina, či nemrznúcu zmes. Dopravný analytik Jozef Drahovský vám poradí, ako pripraviť auto na zimu a čo rozhodne netreba podceniť. Prezradíme vám aj jeden malý trik, ktorý môže pomôcť nejednému vodičovi.

Najzákladnejšou vecou je vymeniť letné pneumatiky za zimné. "Majú označenie, ktoré podľa predpisu musíme mať a musíme si dať pozor aj na to, akú hrúbku dezénu majú. Musia spĺňať normu konkrétnej krajiny," vysvetlil dopravný analytik Jozef Drahovský. Podľa dopravného analytika je vhodné dať auto do servisu, ak sme počas roka dolievali destilovanú kvapalinu do chladiaceho systému, aby odmerali jej nemrznúcosť. "Keď nám v zime zamrzne, môže to mať až deštruktívne následky," upozornil. 

Netreba zabudnúť ani na nemrznúcu zmes do ostrekovačov, tú ale nestačí len naliať. Musíme tie ostrekovače aj zapnúť, aby sa dostala do hadičiek a nezamrzol motorček, ktorý tam je. 

Každý vodič by mal mať v aute škrabku na okná a metličku v prípade, že by bolo potrebné odhádzať sneh. Chýbať nesmú samozrejme ani snežné reťaze. 

Ako môže Kriváň pomôcť vodičom pri kontrole pneumatík? 

Dopravný analytik Jozef Drahovský tvrdí, že vodičom môže pomôcť čo sa týka pneumatík aj Kriváň. Ako je to vôbec možné? 
"Kriváň máme v peňaženke na bežnej minci - 5-centovej. Zoberieme jednoducho mincu a zasunieme ju do dezénu. Ak sa nám Kriváň schová, presnejšie jeho vrchol, tak pneumatiky sú v zmysle normy platnej na Slovensku na zimu pojazdné. Akonáhle sa nedá zasunúť vieme, že pneumatiky nie sú vhodné na používanie na Slovensku," vysvetlil Drahovský.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy