Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Združenie za práva zvierat chcelo zachrániť zraneného koňa. ŠVPS ho ale dala utratiť
Zdielať na

Združenie za práva zvierat chcelo zachrániť zraneného koňa. ŠVPS ho ale dala utratiť

VYŠKOVICE NAD IPĽOM / Združenie za práva zvierat chcelo zachrániť zraneného koňa, ale došlo k jeho utrateniu. Rozhodla tak totiž štátna veterinárna a potravinová správa. Tá si za tým však stojí. Zviera žilo na farme vo Vyškovciach nad Ipľom. Celým prípadom sa zaoberá aj polícia.

Krívajúceho koňa, ktorý chodil po poli si viackrát všimli obyvatelia neďalekej obce. Mal zranenú nohu a žil na farme. Kontaktovali Združenie za práva zvierat a začal sa boj o jeho záchranu. "Používal iba 3 nohy, na štvrtú ťažko dostupoval, vyzeral byť v zlom stave, na jedno oko nevidel," vraví Diana Truchlíková zo Združenia za práva zvierat. 

​Odchytiť zranené zviera sa ochranárom nepodarilo a do všetkého zasiahli inšpektori z veterinárnej správy. Dali ho vyšetriť veterinárnemu lekárovi a rozhodli, že ho majú utratiť. "Vyšetril zviera a zistil, že sa jedná o totálnu zlomeninu zadnej končatiny. Uviedol, že by bolo ďalšie utrpenie zvieraťa," informoval riaditeľ ŠVPS Levice Ján Števko. 

Majiteľ koňa pre TV JOJ povedal, že rozhodnutie rešpektoval a koňa dal utratiť. V telefonickom rozhovore hovoril o tom, že žrebec bol temperamentný a pobil sa s ostatnými v stáde a tak prišiel k zraneniu. Veterinár, s ktorým komunikovali vraj usúdil, že sa to liečiť nedá, bol však na dovolenke a preto to majiteľ chcel riešiť až po jeho návrate. "Kopitá mal prerastené, dlhodobo sa nikto o neho nestaral," dodala Truchlíková. 

Rozhodnutie regionálnej veterinárnej správy v Leviciach dať koňa utratiť ochranárov prekvapilo. "Ponúkali sme im niekoľkokrát možnosť, že sa o zviera postaráme, nech mu šancu dajú," pokračuje ochranárka. Konečné slovo v tomto prípade tak bude mať polícia. "Polícia prijala trestné oznámenie pre podozrenie zo zanedbania starostlivosti o zvieratá," informovala policajná hovorkyňa Renáta Čuháková. 

Pozrite si archívnu reportáž o inom prípade zanedbaného zvieraťa: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy