Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Stádo sŕn sa chcelo napiť vody, skončilo to tragédiou
Zdielať na

Stádo sŕn sa chcelo napiť vody, skončilo to tragédiou

ŠTVRTOK NA OSTROVE / Smutný pohľad sa naskytol obyvateľom Štvrtka na Ostrove. Stádo srniek, ktoré sa chcelo napiť vody zo zavlažovacieho kanála sa utopilo. Z koryta sa nevedeli dostať. Upozorňujeme, že nasledujúce zábery nie sú vhodné pre maloletých divákov.

Voda sa zo zavlažovacieho kanála počas zimného obdobia vypúšťa. Do tej doby to je pre srny doslova smrtiaca pasca. Srny sa na toto miesto chodia napájať, no v tomto počasí je breh extrémne šmykľavý a dostať sa z vody von je prakticky nemožné. Na hladine bolo uhynutých 5 sŕn. Tie sa šmykli na strmých betónových paneloch a padli do hlbokej vody. Z nej sa na breh nevedeli dostať a vo vode sa utopili. Ďalšie tri uhynuté srny boli v tráve pár metrov od brehu. Podľa miestnych sa každoročne v kanáli utopí okolo 10 sŕn. Problém vraj trvá už dlhé roky. Kanál vybudovali ešte v 60. rokoch minulého storočia. Podľa ich slov by pomohlo oplotenie. Kompetentní, to ale s ním tak ružovo nevidia.  "Kanál má dve ramená dve vetvy, spolu to je 52 kilometrov. Jednak by to bol problém technicky aj materiálne," Pavol Mihálek, hydromeliorácie, štátny podnik. 

Odstrániť betónové panely je tiež nereálne. Kanál by stratil svoju funkciu. "Keby tam neboli tie betónové tesnenia, tak by ten kanál nefungoval tak efektívne, ako funguje pretože by sa strácala voda do podložia a bol by problém aj so stabilitou svahov," pokračovala Mihálek. Hydromeliorácie štátny podnik, ktorý má zavlažovací kanál v správe si chce s kompetentnými poľovníkmi sadnúť za jeden stôl a nájsť spoločné riešenie, ktoré úhynom zvierat zabránia.  "Snáď by bolo dobré keby poľovníci, ktorým tá zver patrí urobili nejaké opatrenia alebo navrhli niake opatrenia a my jak budeme vedieť pomôcť budeme nápomocní," dodal Mihálek. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy