Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Volal ich na faru pozerať rozprávky a hrať sa. Kňaz údajne zneužil viac ako tucet detí
Zdielať na

Volal ich na faru pozerať rozprávky a hrať sa. Kňaz údajne zneužil viac ako tucet detí

GODOW / Kňaz volal deti k sebe na faru, aby mohli uňho pozerať rozprávky, chodiť na internet a hrať spoločenské hry. Namiesto takejto idylky však kaplán za múrmi farnosti údajne sexuálne zneužíval viac ako tucet detí.

Prípad sa začal príspevkom istého muža na sociálnej sieti. Ten tvrdil, že v rokoch 2001 až 2006 ho sexuálne zneužíval kňaz. "Keď som bol dieťa, bol som miništrantom v Godowe. Sexuálne ma zneužíval vtedajší kaplán. Píšem to až teraz, pretože som bol ako dieťa zastrašovaný," uviedol na sociálnej sieti. 

"Pod tento príspevok začali písať ďalšie jeho údajné obete. Nemohlo ísť o náhodu, preto sme začali vyšetrovanie," vyjadrila sa vyšetrovateľka Katarzyna Cislo. 

Prípadom sa okamžite začali zaoberať policajti spoločne s prokurátorom. Podozrivým bol 62-ročný kňaz, ktorý je už na dôchodku. Policajti ho zadržali. Muž mal využiť naivitu detí.

"Mohli sme u neho chodiť na internet. Dával si nás na kolená a dotýkal sa nás na intímnych miestach," opisuje ďalej muž na sociálne sieti. "Mal prístup DVD prehrávaču a k rozprávkam. Pozýval k sebe deti. Vtedy dochádzalo k sexuálnym zneužitiam," dodáva vyšetrovoateľka. 

Poľská cirkev po nedávnej pedofilnej afére, ktorá pohla poľskou verejnosťou sa akoby snaží viac spolupracovať s vyšetrovacími orgánmi, ako tomu bolo doteraz. "Ide to síce pomaly, lebo len pár biskupov v Poľsku sa odvážilo otvorene vystúpiť proti týmto prípadom, ale ide to. Vidíme to aj na týchto prípadoch, keď kňazov už diecézy nekryjú," vraví cirkevný analytik Adtur Sporniak. 

"Vo veci sme vzniesli obvinenie za zneužitie 14 osôb. Poškodení mali mať v čase zneužívania menej ako 15 rokov," povedala prokurátorka Joanna Smorczewska. V prípade dokázania viny hrozí obvinenému kňazovi až 15-ročné väzenie.

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade z Poľska: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy