Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
VIDEO: Štáb TV JOJ strávil deň na hranici zvanej čiara. Pozrite sa, ako kukláči zasahujú voči migrantom a pašerákom
Zdielať na

VIDEO: Štáb TV JOJ strávil deň na hranici zvanej čiara. Pozrite sa, ako kukláči zasahujú voči migrantom a pašerákom

SLOVENSKO / UKRAJINSKÁ HRANICA - Policajtov v uniformách stretnete pri hraniciach s Ukrajinou pomerne bežne. My sme však pozreli na prácu jednotky, ktorú zbadáte až vtedy, keď nastane krízová situácia. Naši kolegovia strávili deň na tzv. čiare. Teraz vám ukážeme, ako vyzerá práca zásahového tímu - od momentu získania informácií až po zadržanie páchateľov.

Ide o jedinú zásahovú jednotku na Slovensku, ktorá okrem iných zákrokov zabezpečuje aj ochranu hranice. Neraz krízové situácie musia zvládať navyše v ťažko dostupnom teréne. A tam je v prípade zranenia policajta či páchateľa prístup záchranných zložiek obmedzený. Sú tak odkázaní sami na seba. Zvládať musia medickú činnosť aj na lekársku prvú pomoc. Cieľom nelegálnych migrantov sú hlavne ekonomicky silnejšie krajiny Európskej únie. Ich cesta za lepším životom neraz vedie cez zelenú hranicu s Ukrajinou. Zákroky zásahovky sa rôznia vo vzťahu k nelegálnym migrantom, aj vo vzťahu k prevádzačom či k pašerákom. 

"K pašovaným komoditám patria tabakové výrobky, ide aj o nezákonný dovoz jantáru či v minulosti sušeného konope," povedala Agnesa Kopernická, hovorkyňa RHP Sobrance. Charakter práce páchateľov je pritom iný ako kedysi. Aj oni si pomáhajú nočným videním, termokamerami a po ruke majú i zbrane, ktoré vo vyhrotených situáciách neváhajú použiť. Cudzie im nie sú ani prvky vojenskej technicky ako je zahladzovanie stôp. Táto jednotka tak musí byť stále o krok vpred.  

Aj keď práve slovensko-ukrajinská hranice je v Schengene strážená najprísnejšie, v minulom roku cez ňu nelegálne prešlo viac ako 300 osôb. Až v 14 prípadoch pritom policajti registrujú aj prevádzačov. Aj vďaka stále sa zlepšujúcemu technickému zabezpečeniu hranice má nelegálna migrácia klesajúcu tendenciu. Kým pred desiatimi rokmi cez čiaru prešlo aj 1500 migrantov, teraz to je podstatne menej.

"V tomto roku policajti zadržali dokopy 176 osôb, ktoré hranicu prekročili neoprávnene," pokračovala Agnesa Kopernická. Títo muži musia zvládať prežitie v zalesnenom teréne či zlaňovanie pri presunoch vrtuľníkmi. Úspešnosť zákroku sa pritom meria aj umením maskovania a kamufláže. V teréne musia byť neviditeľní. Páchateľ ich vidieť nesmie, no oni jeho musia. Neraz pritom na ostrú akciu čakajú na mieste nielen hodiny, ale dokonca aj niekoľko dní. Aj to je znakom toho, že do týchto úloh sú zapojení tí, ktorí to neberú ako prácu. Je to pre nich poslanie v boji proti zločinu. Najväčšou odmenou pre týchto mužov je zadržania páchateľa.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy