Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Záznam o rokovaní vlády, na ktorom odvolávali Annu Bubeníkovú, úrad vlády nevydá
Zdielať na

Záznam o rokovaní vlády, na ktorom odvolávali Annu Bubeníkovú, úrad vlády nevydá

BRATISLAVA / Sú to takmer dva týždne, čo sme priniesli nahrávku ku Gorile. Daniel Lipšic pri pochybnostiach o tom, ktoré časti sedia a nesedia, odporúčal vyžiadať si záznam z rokovania vlády, kde odvolávali Annu Bubeníkovú. Práve ona údajne cez Fond národného majetku aktívne spolupracovala s Jaroslavom Haščákom, pričom mali dohadovať niektoré projekty. Úrad vlády však nahrávku z rokovania nevydá.

V spise i nahrávke sa objavujú pasáže, kde hlasy, ktoré podľa analytického rozboru patria Bubeníkovej s Haščákom, riešia provízie za dokončenie privatizačných projektov. Jednou z tém je i to, ako vraj zrazu Ivan Mikloš zmenil názor na privatizáciu zvyšného balíka ZSE a práve Bubeníková vraj mala zistiť, čo sa deje.

J.H.: Gabo nepovedal, že je dodhodnutý podľa mňa, iba Mikimu možno. Možno ani Mikimu, nechal si to pre seba. A ja som povedal Jirkovi, nech to Ivanovi povie.

AB: Jirko mňa požiadal, nech to idem Ivanovi povedať.

JH: Prečo ty?

Či nahrávka zodpovedá realite ale Ivan Mikloš ani Mikuláš Dzurinda po tieto dni komentovať nechcú. Naposledy sa Ivan Mikloš vyjadril len písomne s tým, že celú kauzu musí nezávisle vyšetriť polícia a rozhodnúť súd. Rovnako stručný je i Mikuláš Dzurinda: "Ja som sa snažil vždy vo verejnom záujme správať. Bojoval som proti mafii."

Na otázku našej kolegyne Katky Kováčikovej ohľadne Anny Bubeníkovej už len dodal: "Ďakujem vám pekne, že ste merali cestu a že ste o mňa mali záujem."

Čo-to ale napovedajú i archívy z roku 2012, kedy vláda rokovala o odvolaní Bubeníkovej na návrh ministra hospodárstva. Proti vraj boli hlavne ministri SDKÚ.

Mikuláš Dzurinda to vtedy komentoval takto: "Čistá politika pred parlamentnými voľbami. Rozhodli sa dnes tak upratať u nás, tak teraz očakávam, že teraz začnú upratovať oni sami doma."

Minister Miškov povedal: "Niekedy to býva husté, pokiaľ ide o diskusiu, kde oponenti zastávajú rozdielne stanoviská."

Akokoľvek sa to nepáčilo Mikulášovi Dzurindovi a Ivanovi Miklošovi, Iveta Radičová hlasovala tiež za: "Pre štandardnú politickú kultúru platí, že podozrenie, prípadne pochybnosť v prípade významnej pozície v štátnej správe je dôvodom na odvolanie."

S odstupom rokov si podobne na túto vládu spomínajú aj vtedajší ministri Radičovej vlády, či aktívni politici.

Richard Sulík povedal: "Ešte kým vznikla naša vláda som volal dva krát Ivanovi Miklošovi, aby tam nedával pani Bubeníkovú. V prvom telefonáte mi tvrdil najprv, že aká Gorila, že on o ničom nevie, v druhom sa prestal hrať na skrývačku a že teda Gorila existuje, ale že to nie je pravda."

"Pamätám si, že bránili pani Bubeníkovú, po rokovaní vlády som oznámil ako predseda ministerského klubu za stranu Most-Híd, že sme prijali politické rozhodnutie a hlasovali sme za odvolanie pani Bubeníkovej," dodáva Zsolt Simon.

Jozef Miháľ vraví: "Bolo to dramatické rokovanie vlády, ministri za SDKÚ, najmä Ivan Mikloš si pani Bubeníkovú dosť chránili."

Doteraz gorila zožrala politickú kariéru len pár jednotlivcom, doteraz za ňu reálne nebol nik potrestaný. Po prepisoch je dnes na svete už aj nahrávka. Otázka znie, či sa Slováci dočkajú i definitívneho rozuzlenia v podobe rozhodnutia súdu o tom, kto je tu vinník a kto je obeť.

Annu Bubeníkovú riešili aj v Bruseli:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy