Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Súd vyhlásil, že súlož s dievčaťom v bezvedomí nie je znásilnenie
Zdielať na

Súd vyhlásil, že súlož s dievčaťom v bezvedomí nie je znásilnenie

Archívna reportáž

BARCELONA / Súd oslobodil piatich mužov obvinených zo skupinového znásilnenia mladého, len 14-ročného dievčaťa. Rozhodnutie vyvolalo vlnu protestov, keďže súd vyhlásil, že tým, že dievča "bolo v bezvedomí", muži nemuseli použiť násilie či zastrašovanie a teda nešlo o znásilnenie.

Súčasný španielsky zákon totiž hovorí, že pri znásilnení (sexuálnom útoku) ide o použitie násilia či vyhrážania, k čomu v tomto prípade nedošlo, keďže obeť bola v bezvedomí. Súd ich napokon uznal vinnými za sexuálne zneužitie a vymeral im tresty vo výške 10 až 12 rokov. Pri sexuálnom útoku by im hrozilo 15 až 20 rokov.

V Španielsku sa podľa portálu BBC práve prehodnocuje prístup k tomu, či sa má za znásilnenie považovať sexuálny styk bez súhlasu. Viaceré európske krajiny zmenili svoju legislatívu práve v tomto duchu a zadefinovali znásilnenie ako sex bez vysloveného súhlasu. Švédsko tak urobilo vlani a Dánsko práve zavádza zmenu do platnosti. 

Barcelonský verdikt vznikol napriek tomu, že nedávno v podobnom prípade španielsky najvyšší súd zmenil rozsudok zo sexuálneho zneužívania na sexuálny útok.

Voči "nehoráznemu rozsudku" sa na sociálnej sieti Twitter ozval aj starosta Barcelony Ada Colau: "Nie som sudca a neviem, koľko rokov väzenia majú dostať, čo však viem je, že toto nie je zneužívanie, ale znásilnenie!"

Prípad je známy ako "Manada de Manresa" - vlčia svorka Manresa - pre podobu s ďalším hromadným sexuálnym útokom na dievča v meste Pamplona v roku 2016, kde boli útočníci opísaní ako "vlčia svorka".

Piati muži - dvaja Španieli, dvaja Kubánci a jeden Argentínčan - počas zábavy zvanej botellón, na ktorej sa pije alkohol, v opustenej výrobnej hale v meste Manresa na severovýchode Katalánska sexuálne zaútočili na dievča, ktoré bolo pod vplyvom alkoholu a drog.

Dievča si z celej udalosti takmer nič nepamätalo, vravelo ale, že jeden z mužov jej ukazoval zbraň. Všetci obvinení popierali svoju vinu, i keď DNA jedného z nich bolo nájdené na spodnej bielizni dievčaťa.

Vlani španielsky premiér vytvoril komisiu, ktorá má vyhodnotiť zákony týkajúce sa znásilnenia.

Obvinenie zo znásilnenia sa nevyhýba ani tým najvplyvnejším ľuďom na planéte:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy