Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vodiči, pozor na to, aký antiradar kupujete. Môžete dostať poriadne mastnú pokutu
Zdielať na

Vodiči, pozor na to, aký antiradar kupujete. Môžete dostať poriadne mastnú pokutu

BRATISLAVA / Predaj a používanie antiradarov v autách, nie je žiadnou novinkou. Niektorí vodiči by sa takouto formou chceli vyhnúť vysokým pokutám. Podľa odborníkov ale nie je bežným motoristom úplne jasné, čo antiradar znamená.

Nie je antiradar ako antiradar. Ak premýšľame nad kúpou takéhoto zariadenia, musíme najprv rozlíšiť princíp, akým funguje. Vyhneme sa tak zbytočným problémom. Pod pojmom antiradar si môžeme predstaviť dve veci. Radarový detektor a takzvanú rušičku. Radarový detektor je zariadenie, ktoré je pasívne a tak len upozorňuje na policajný radar v blízkosti. Tieto zariadenia nie sú zákonom zakázané.  "Takýto detektor neruší, neovplyvňuje zariadenia, neumožňuje vám jazdiť rýchlejšie, len naopak vám hovorí, že jazdite opatrne. Toto isté používajú všetky aplikácie, navigácie, a tak ďalej. A v poslednej dobe je aj priamo v európskej únii systém do áut, ktorý riadi maximálnu povolenú rýchlosť vozidlu," vysvetlil Jozef Drahovský, dopravný analytik. 

Vďaka tomuto systému sa vodič dozvie, že prekračuje povolenú rýchlosť a vozidlo automaticky rýchlosť upraví tak, aby vodič nebol pokutovaný. "U nás sú detektory dovolené okrem jednej výnimky, že vodič ich nesmie mať dostupné počas jazdy. V niektorých štátoch je to úplne zakázané mať ich, dokonca je napríklad zakázané mať rádiové prijímače na iné rozsahy než sú oficiálne dovolené," upozornil Drahovský. 

Pozor na rušičky, inak si siahnete do vreciek 

Na druhej strane hovoríme o tzv. rušičkách. Používanie takýchto zariadení nie je na Slovensku legálne a hrozia za ne veľké pokuty. "Pokiaľ niečo niečo vysiela, ruší, tak na to musíte mať priamo licenciu od telekomunikačného úradu," vysvetlil ďalej Drahovský, dopravný analytik. V opačnom prípade vám hrozí pokuta do výšky 300 eur a zákaz činnosti do dvoch rokov. A to nie len za použitie, ale aj za ich umiestnenie v aute.  

"Polícia disponuje zariadeniami, ktoré to dokážu odhaliť, v prípade podozrenia môže príslušník Policajného zboru zaistiť vozidlo na zistenie skutkového stavu veci pre rozhodnutie o priestupku," informovala policajná hovorkyňa Denisa Bárdyová. "Merajú a odrazu merací prístroj im hlási, že daná frekvencia je obsadená niekým iným, čiže je rušená. Vtedy hľadajú, kto potencionálne by to mohol byť a idú za ním," pokračoval dopravný analytik.

Okrem toho, vývoj radarov ide podľa slov dopravného analytika dopredu a čím ďalej sa používa nižší výkon. "Radarový detektor zachytí ten radar vtedy, keď je až v tom lúči, čiže až keď je zmeraný, prv sa to dalo zachytiť na kilometre dopredu," dodal Drahovský. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy