Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
VIDEO: Záhada, kto rabuje odstavené autá v dedine pri ukrajinskej hranici je vyriešená. Páchateľov prichytili
Zdielať na

VIDEO: Záhada, kto rabuje odstavené autá v dedine pri ukrajinskej hranici je vyriešená. Páchateľov prichytili

SLOVENSKO – UKRAJINSKÁ HRANICA / Rabovanie pri slovensko – ukrajinskej hranici nemá konca kraja. Na odstavných plochách totiž parkujú desiatky áut, ktoré už vyzerajú ako vraky. Polícii sa teraz podarilo chytiť páchateľov priamo pri čine.

Starostka obce už niekoľko mesiacov posiela doporučené listy majiteľom odstavených áut. Pošta smeruje do Litvy, do Poľska ale aj do Českej republiky. "Ja už strácam vôľu s tým bojovať, pretože obec to stojí hlavne peniaze na poštovné a doručenky," vyjadrila sa starostka Uble Nadežda Sirková. Odstavné plochy pri slovensko- ukrajinskej hranici začínajú pripomínať vrakovisko. Majiteľmi áut so zahraničnými evidenčnými číslami sú Ukrajinci. Hoci boli mnohí z nich donedávna presvedčení, že autá im ničia Slováci, ukázalo sa, že je to inak.  "Ukrajinci sa sťažovali, že sa im vykrádajú autá, tak vlastne neboli to Slováci, ktorí im rozbíjajú a vykrádajú motorové vozidlá ale boli to Ukrajinci," poznamenala starostka. 

 Priamo pri čine ich pristihla hliadka hraničnej polície z Uble. "Poverený príslušník OO PZ Snina začal trestné stíhanie a zároveň vzniesol obvinenie za prečin krádež trom mužom z Ukrajiny," povedala policajná hovorkyňa Jana Ligdayová. Boli vo veku 21, 23 a 41 rokov. Po vzájomnej dohode prišli v nočných hodinách na parkovisko. Z jedného vozidla ukradli zadnú trojsedadlovú lavicu a tiež sedadlo s hlavovými opierkami. "Muži nezabudli ani na 5 bezpečnostných pásov, ktoré pri demontáži z vozidla odrezali,"  pokračovala Ligdayová. 

Z ďalšieho vozidla vzali 5 zadných sedadiel a dve hlavové opierky. "Sudca Okresného súdu ich uznal vinnými z prečinu krádeže formou spolupáchateľstva, za čo im uložil trest odňatia slobody v trvaní 4 mesiacov s podmienečným odkladom jedného roka," uviedla Ivana Petrufová, hovorkyňa súdov v Prešovskom kraji. Ukrajincov tiež zo Slovenska vyhostili so zákazom vstupu na naše územie v trvaní jedného roka. 

Zničených vozidiel je však oveľa viac. Starostka preto rieši situáciu razantne - 10 vozidiel už dala zošrotovať. "Jednoducho vidím, že je to boj s veternými mlynmi. Koľko áut sa vyvezie, tak taký počet sa do rána alebo do druhého dňa doplní," dodala. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy