Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Jedným podpisom sa pripravila o bývanie v dome. V piatok sa podľa zmluvy mala odsťahovať
Zdielať na

Jedným podpisom sa pripravila o bývanie v dome. V piatok sa podľa zmluvy mala odsťahovať

MALACKY / Tento týždeň sme vás informovali o 92-ročnej žene, ktorá mala pre nájomnú zmluvu opustiť do piatka bungalov, v ktorom býva už 30 rokov. Jedným podpisom sa tak pripravila o možnosť dožiť v jej obľúbenom dome. Pani Máriu jej rodina vzhľadom na jej zdravotný stav označuje za nesvojprávnu, a preto by zmluva nemala nadobudnúť právoplatnosť. To však nie je jediný problém.

92-ročná seniorka mala tento bungalov opustiť už v piatok, súčasný majiteľ ju ale ešte stále nechal bývať v dome. "V piatok bol našťastie pokoj, nikto sa neohlásil, všetko bolo v kľude, v pohode," potvrdila dcéra Mária Jursová. 

"Po odvysielaní vašej reportáže ma doposiaľ nekontaktovali ani vlastník nehnuteľnosti, ani jeho právny zástupca. Očakávam ich návrh na vyriešenie vzniknutej situácie dohodou ako deklarovali vo svojom vyjadrení pre TV JOJ," uvádza vo svojom stanovisku advokát poškodenej Ľuboslav Linder. 

"Pre mňa by bolo najprijateľnejšie, keby tá maminka tu mohla dožiť. Tie nervy, keď by ona videla, že sa balíme, že my odtiaľto odchádzame, no ja myslím, že by to neprežila," poznamenala dcéra. 

Trpí viacerými zdravotnými problémami 

Pani Mária je už 36 rokov vdova. Počas svojho života doopatrovala mamu i brata. V súčasnosti ale je odkázaná na opateru jej dcéry. Okrem toho, že trpí Alzheimerovou chorobou a hrozí jej oslepnutie, má aj iné zdravotné ťažkosti.

"Nepočuje, má s nohami problémy, má vodu na pľúcach, nevládze dýchať, nevládze chodiť, všetko ju bolí, jak taký starý človek," opisuje dcéra. "Mám takú opatrovníčku výbornú, ani mňa nebije," smeje sa seniorka Mária. "Ona ani mňa niekedy nepozná. Niekedy povie, že som jej mama, alebo že som nejaká pani, ktorá sa o ňu stará," vysvetľuje dcéra. 

Aj napriek tomu, že v nájomnej zmluve môže bývať v dome len do určitého dátumu, podľa jej dcéry mala mať staršia žena doživotné právo bývať v bungalove. Správa katastra v Malackách túto záležitosť ale neeviduje."Ja som bola na katastri osobne, a hľadali, hľadali, ale nemohli nič nájsť. Na tomto mieste našli prázdne miesto. Akoby tu nič nebolo," dodáva dcéra. 

(Ne)komunikácia s protistranou 

Ďalším kameňom úrazu v tomto prípade bola i údajná nekomunikácia s protistranou. "Nikto nedal takúto informáciu, že by pani tam bývala, ani to, že by pani trpela nejakou chorobou, absolútne nič. Nikto nedal nikomu žiadne informácie, že zmluva nájomná je neplatná. Ja som bol prekvapený z toho správania tejto protistrany, že mohla už dávno, keď dostala výpoveď, mohla na to reagovať, neviem, na čo čakala," hovorí Pavel Polakovič, advokát protistrany. 

Pani Mária tvrdí, že od súčasného majiteľa ale žiadny list nedostali."Ja som tu 10 rokov, za ten čas nikto neprejavil záujem, či maminka ako sa má, či žije, či tu býva, nič. Naozaj nič, ani teda listom, ani nijak inak," tvrdí dcéra. 

Viac sa o prípade dozviete aj tu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy