Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Sýkorovci sa postavili pred súd. Zoznam arzenálu zbraní čítali hodinu a pol
Zdielať na

Sýkorovci sa postavili pred súd. Zoznam arzenálu zbraní čítali hodinu a pol

BANSKÁ BYSTRICA / Vražda košického bossa Róberta Holuba ide do finále. Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici pojednáva v prípade siedmich mužov zo skupiny sýkorovci. Na krku majú deväť skutkov, okrem vrážd aj nedovolené ozbrojovanie. Zoznam zadržaného arzenálu zbraní čítal prokurátor hodinu a pol.

Pojednávanie prebiehalo za múrmi väznice. Proces sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia. Na lavici obžalovaných totiž skončili kedysi mocní muži podsvetia. Okrem Róberta Lališa súdia aj Jozefa Roháča či Alojza Kromku. V utorok vypovedal Martin Bihári, posledný zo skupiny obžalovaných. Vyhlásil, že je nevinný. "V súčasnosti sa vedie hlavné pojednávanie na základe obžaloby, ktorá bola podaná na sedem obžalovaných pre deväť skutkov," uviedol prokurátor. 

Ide o niekoľko vrážd, vrátane popravy mafiánskeho bossa Róberta Holuba. Toho zavraždili v roku 1997 takpovediac na tretí pokus, keď ležal na ARE na Kramároch. Strelcom mal byť Jozef Roháč, ten ale v procese chýba, pojednáva sa v jeho neprítomnosti. "Spis má 67 zväzkov a viac ako 22 000 strán," uviedla hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjaková. 

V najbližších mesiacoch prídu na rad svedkovia, vypovedať bude aj Mikuláš Černák, ktorý objednávku Holubovej vraždy už priznal. "Tam už bol uznaný vinným, priznal vinu a uzavrel dohodu o vine a treste," uviedol obhajca Miloš Maďar.

Hovoriť sa bude aj o obrovskom arzenále zbraní, ktoré používali sýkorovci pri vraždách a ukrývali ich v Podunajských Biskupiciach a v chatovej oblasti na Záhorí. "Skutok je datovaný do obdobia, kedy začala spolupráca so spolupracujúcimi obvinenými z tejto skupiny," dodal prokurátor.

Zoznam zbraní je taký rozsiahly, že ho prokurátor čital hodinu a pol. Sýkorovci disponovali aj zhruba 85 kilami plastických trhavín.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy