Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Štrnásť rokov ubehlo od prepuknutia kauzy Gorila. Doteraz nie je nikto potrestaný
Zdielať na

Štrnásť rokov ubehlo od prepuknutia kauzy Gorila. Doteraz nie je nikto potrestaný

BRATISLAVA / Štrnásť rokov ubehlo od prepuknutia kauzy Gorila. Najväčšieho korupčného škandálu v ére našej samostatnosti. Za ten čas sa vystriedalo 5 vlád, 5 ministrov vnútra, 5 riaditeľov SIS. No a v kauze Gorila, v ktorej ide o miliardové kšefty, .

V novembri 2005 sa začala akcia tajnej služby s názvom Gorila. Príslušník tajnej služby Peter Holúbek odhalil obludné rozmery možného rozkrádania Slovenska. Vo februári 2006, teda ešte počas priebehu akcie SIS urobila prvý krok."Poznatky, ktoré boli vyhodnotené, z tejto ešte originálnej nahrávky, ktorú vlastnila Slovenská informačná služba, boli aj vytvorené produkty, materiály, ktoré boli poslané príjemcom zo zákona," uviedol Anton Šafárik, riaditeľ SIS. Tými boli v tom čase premiér Mikuláš Dzurinda a minister vnútra Martin Pado. Tí to ani nesabotovali, ani nespustili zatýkanie. Vybrali si strednú cestu. Akciu nechali bežať ďalej a informácie SIS posunul minister Pado na úrad boja proti korupcii. Nastúpila vláda Roberta Fica. Nový šéf SIS Magala nechal v auguste akciu ukončiť. Kľúčoví ľudia zo SIS odišli, nahrávky sa stratili.

2008

Vtedajší Šéf úradu boja proti korupcii Tibor Gašpar presunul prípad do Nitry. Vypočuli hlavných aktérov, no následne materiál nechal skartovať. "Sa skutočnosti uvádzané v tej informácii preverovali. Keď teda bola skartovaná, čo, poviem vám pravdu, som až teraz sa dozvedel aj ja presne, tak to prebehlo spôsobom, ktorý upravuje presný predpis," povedal Tibor Gašpar, bývalý prezident PZ SR. Prvé vyšetrovanie sa teda skončilo fiaskom.

2009

Novinár Tom Nicholson sa pokúsil materiál priložiť k vyšetrovaniu iného prípadu, v ktorom vypovedal, aby ho nebolo možné upratať. Daný prípad zastavili, spis tak išiel opäť do zabudnutia.

2010

Nastúpila vláda Ivety Radičovej. Siskár Peter Holúbek, ktorý prípad odhalil, poslal list Premiérke, ministrovi Lipšicovi, aj šéfovi SIS Mitríkovi. Začalo sa vyšetrovanie. Policajta Jendrušáka podľa medializovaných informácií vyštvali, pokračovala teda nová vyšetrovateľka. Zasiahla vojenská prokuratúra, ktorá v auguste 2011 už druhý pokus vec vyšetriť zastavila.

2011

21. december 2011 sa do histórie zapísal ako deň, keď sa Slovensko dozvedelo o najväčšej korupčnej kauze v ére samostatnosti. Spis zverejnili na internete. Po prevalení zriadil vtedajší minister vnútra Daniel Lipšic špeciálny vyšetrovací tím. Generálna prokuratúra to podľa neho chcela zobrať do svojich rúk. "Ja mám presvedčenie a pocit, že ak by návrh mala generálna prokuratúra, tak tá kauza sa ani nikdy nezačne vyšetrovať," povedal Daniel Lipšic, advokát a bývalý minister vnútra. Špeciálny policajný tím aj začal. Spis má desiatky tisíc strán. Po rokoch však odišiel šéf vyšetrovacieho tímu Gajdoš do civilu. Podobne aj pred pár týždňami jeho nástupca. Až do utorka to však bolo v rovine spisu. Slovenským médiám niekto v utorok rozposlal zvuk, ktorý do veľkej miery s prepismi korešponduje. "Nevidím tam nejaký zásadný posun. Predpokladám, že oni to aj tak už mali aj ten vyšetrovateľ v nejakej audioforme," povedal Peter Holúbek, bývalý príslušník SIS. 

Každý len vykrikuje, že to treba vyšetriť, ale nikdy sa nič neurobí. Vyjadrenia politikov ma nezaujímajú, policajti sú v tom nevinne, vedia, že sú len figúrky. Tvrdí muž, ktorý to celé odhalil. 14-ročnú zverejnenú nahrávku zobral s cynickým úsmevom. "Nebol som za 15 rokov v súvislosti s týmto prípadom, pokiaľ viem, ani zbavený mlčanlivosti. To, samozrejme, že nemôžem vedieť isto, lebo tam sa vyrábajú všelijaké papiere, okolo ktorých ani nemusíte vedieť, ale určite som nebol vypočutý. O tom by som vedel," dodal Peter Holúbek.

Pokusov teda bolo niekoľko, no vždy sa to niekde zaseklo. Faktom je, že 14 rokov o Gorile orgány, ktoré majú Slovensko chrániť vedeli. Napriek tomu dodnes nie je nikto potrestaný.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy