Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kúpila dve jalovičky na mlieko a začala farmárčiť. Mária ani netušila akú drámu s nimi zažije
Zdielať na

Kúpila dve jalovičky na mlieko a začala farmárčiť. Mária ani netušila akú drámu s nimi zažije

RADAVA / Mladá žena z Radavy začala farmárčiť a tak si kúpila dve jalovičky na mlieko. V piatok jej ich niekto ukradol. Po zlodejovi policajti pátrajú.

"Jerseyka sa volala Melka, Melánia a malá bola Dorka, keď ich budú chcieť predať, otrhajú im ušné známky, vyrežú im ich a predajú na čierno," uviedla mladá farmárka Mária Rybárová. Dve začipované jalovice registrované na farmu, 15 a 5 mesačná, zmizli z novučičkej maštale v Radave v piatok predpoludním. "Voda bola takto, tu je pásik od nej a toto aby mi vypili, maximálne doobeda – do večera to býva prázdne, niekto sem prišiel za bieleho dňa," opísala udalosti Mária.

​Krádež podľa mladej farmárky nebola náhodná a niekto ju musel sledovať. Po dlhej dobe totiž v ten deň nebol doma nik. "Dvere boli otvorené tak, ako ich neotváram, na opačnú stranu, vo dverách bol sud, boli otvorené kýble s kŕmením," vymenovala mladá farmárka. Zlodeji vylákali jalovičky z maštale s ich vlastným nachystaným krmivom. "Laik, človek ktorý sa nepohybuje okolo kráv, tieto moje jalovice nedostane z maštale," poznamenala majiteľka jalovíc. Zlodeji okrem krádeže, trhová hodnota jalovíc je 1600 eur, vnikli na súkromný pozemok bez povolenia. "Hodnota moja, emocionálna, to mi nikto nezaplatí. Pre mňa to nebolo, že ja chovám xy kráv, dobre zmizla mi krava, kúpim si druhú," povedala Mária.

Fotografie ukradnutých jalovíc zverejnili aj na sociálnych sieťach, v priebehu dvoch dní žiadosť o pomoc pri pátraní po nich zdieľalo takmer 800 ľudí. Prípad oznámili aj polícii Špeciálne jalovice nemajú veľkú svalovú hmotu, na bitúnku by s nimi zlodeji nepochodili. "To si musel niekto objednať, vytypovať, to sú vyslovene mliekové kravy," potvrdila mladá farmárka. 

Prekvapenie prišlo po dotočení reportáže. Vracajúc sa k autu, sme si na poľnej ceste všimli dve jalovičky a hneď sme volali mladú farmárku. "Tak som zahodila všetko, čo som mala a utekala som dozadu, že kde sú a to sú naše kravy," povedala Mária. Radostné zvítanie nemalo konca kraja – zvieratá sú na tejto farme doslova členom rodiny. "Zamknem ich na 30 zámkov, spať tam budem v tej maštali dneska," tešila sa majiteľka. "Polícia prípad realizuje ako prečin krádeže a po páchateľovi intenzívne pátra," informovala Renáta Čuháková, hovorkyňa KR PZ Nitra. "Niekto sa naplašil, že komu ukradol kravy, tak ich radšej pustil a kravy prišli domov," dodala mladá farmárka.

Mladík v nitrianskom okrese skončil autom medzi kravami na družstve:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy