Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Sexuálne zneužívanie detí je vážny problém. Niektoré krajiny uzákonili povinnú kastráciu pedofilov
Zdielať na

Sexuálne zneužívanie detí je vážny problém. Niektoré krajiny uzákonili povinnú kastráciu pedofilov

MEDZILABORCE / Jedenásťročný školák sa stal obeťou sexuálneho zneužívania dospelého muža. Navyše, ide o chlapca, ktorý navštevuje špeciálnu školu. Práve vďaka skúseným pedagógom sa prípad dostal až na políciu.

Obeťou sexuálneho zneužívania má byť 11-ročné dieťa. Chlapec sa zo všetkým zdôveril jednému z učiteľov. Podľa riaditeľa žiak svoj otrasný zážitok vyrozprával pedagogičke, ktorej dôveroval.

"Následne učiteľka posunula informáciu vedeniu školy, ktoré promptne jednalo a samo podalo trestné oznámenie z hľadiska zneužívania maloletého - nášho žiaka," vraví riaditeľ Spojenej školy internátnej Medzilaborce Jozef Capcara. 

Žiak špeciálnej školy 

Chlapec je žiakom špeciálnej školy. Bezbranné dieťa si dospelý muž vyhliadol cestou na autobusovú zastávku. "Vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva policajného zboru Humenné v prípade vedie trestné stíhanie vo veci zločinu sexuálne zneužívanie, ku ktorému malo dôjsť v mesiaci september 2019 v Medzilaborciach," uviedla policajná hovorkyňa Jana Ligdayová. 

Keďže obeťou je maloleté dieťa polícia bližšie informácie poskytnúť nemôže. Škola má vlastného psychológa, ktorý chlapcovi v prípade potreby pomôže túto traumu prekonať.

Kastrácia pedofilov? 

Sexuálne zneužívanie detí je vážnym problémom v mnohých krajinách. Niekde už dokonca uzákonili povinnú chemickú kastráciu pedofilov- tá sa týka napríklad Francúzska, Kanady, Británie, Dánska, ale aj Spojených štátov. Najnovšie takýto návrh zákona schválili aj u našich východných susedov.

Zodpovednosť za trestné činy v súvisloti so sexuálnym zneužívaním maloletých sprísnili na Ukrajine v júli tohto roka. "To, čo sa na Ukrajine uzákonilo je, že ide o povinnú liečbu páchateľov sexuálnych deliktov, špeciálne pedofilných sex deliktov. U nás je dobrovoľná. Aj u nás to je, napríklad vo väzenských podmienkach ale páchateľ musí súhlasiť," vyjadrila sa sexuologička Danica Caisová. 

Na Slovensku podstupujú páchatelia sexuálnych deliktov liečbu, ktorá je nariadená súdom- buď ambulantnou alebo ústavnou formou. Jej súčasťou môže byť aj útlmová liečba, čiže takzvaná chemická kastrácia.

"Najmä u páchateľov, ktorí majú nízky intelekt a ktorí nepochopia zákony tej svojej deviantnej sexuality a nie sú schopní ju realizovať v medziach zákona," vysvetľuje Caisová. S liečbou však musí súhlasiť. "A ten súhlas musí potvrdiť podpisom. Na rozdiel od väčšiny štátov EÚ a na rozdiel od Ukrajiny," dodala sexuologička. 

Pozrite si archívnu reportáž o téme: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy