Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Migranti na Slovensku utekajú z azylových domov. Namierené majú inam
Zdielať na

Migranti na Slovensku utekajú z azylových domov. Namierené majú inam

Maloletí migranti zo skupiny, ktorú kukláči zadržali pri Osadnom, sú už v detskom domove. Či u nás požiadajú o azyl zatiaľ jasné nie je. Za posledné týždne mali policajti nahlásených bezmála 30 útekov z radov cudzincov. Po väčšine z nich stále pátrajú. Podľa všetkého sa vydali do krajín západnej Európy.

V skupine nelegálnych migrantov, ktorú zásahová jednotka zadržala v lesoch nad obcou Osadné, boli aj maloletí. Deti z Afganistanu a Mjanmarska umiestnili do tohto zariadenia v Medzilaborciach.

V lese za dedinou kukláči našli dokopy 12 cudzincov. Kým dospelých previezli do záchytného tábora, maloletých na základe neodkladného opatrenia súdu umiestnili v centre pre deti a rodiny. "Dvaja sú štátni príslušníci Vietnamu, jeden je z Afganistanu a jeden z Mjanmarska. Všetci sú umiestnení v prijímacej časti centra," vraví Mária Hrehová z Ústredia práce. 

Vietnamci už požiadali o azyl a o ďalších krokoch sa rozhodne v najbližších dňoch. Najväčšiu skupinu, ktorú v tomto zariadení prijímali, boli 16. maloletí. Išlo o Afgáncov vo veku od 15 do 17 rokov. Na Slovensko sa dostali na podvozku nákladného vlaku.

"Cesta bola životohrozujúca, to si ani neviem predstaviť, ale túžba po inom živote je taká veľká, že prekonávajú aj také prekážky," myslí si Vladislav Fejo, riaditeľ detského domova Dlaň v Medzilaborciach. 

Ich cieľovou stanicou však podľa Ústredia práce neboli Medzilaborce, ale krajiny západnej Európy, práve tam žijú im blízke komunity. "Vychovávateľka detského domova oznámila, že jeden z chovancov odišiel na neznáme miesto a nevedia ho nájsť," vraví policajná hovorkyňa Jana Ligdayová. 

Policajti však napokon mali od septembra dokopy nahlásených až 28 prípadov útekov maloletých. Vypátrať sa doposiaľ podarilo štyroch. "Niekoľkokrát nedovolene opustili zariadenia, polícia ich zadržala, no postupne sa im, napriek úsiliu odborných tímov centra, podarilo zariadenie opustiť a v súčasnosti po nich pátra polícia," dodáva Hrehová. 

Aj keď neodkladným opatrením súdu je do starostlivosti zariadenia zverených 29 maloletých, fyzicky sa tu z tohto počtu nachádza iba 6 detí. Aj keď v zariadení majú všetko, čo potrebujú, konečná stanica je pre nich inde. "Netreba zabúdať, že centrum pre deti a rodinu nie je režimové zariadenie alebo zariadenie s ostrahou či obmedzením pohybu," vysvetlila Hrehová. 

Migrantov našli aj pod autobusom pred parlamentom v Bratislave. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy