Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Expolicajt Boris Drevenák nenastúpil na výkon trestu pre kauzu sátorovci. Polícia po ňom pátra
Zdielať na
Krimi

Expolicajt Boris Drevenák nenastúpil na výkon trestu pre kauzu sátorovci. Polícia po ňom pátra

BRATISLAVA / Bývalý policajt Boris Drevenák, ktorému Najvyšší súd SR potvrdil trest 17 rokov väzenia v kauze zločineckej skupiny sátorovcov, nenastúpil na výkon trestu. Zločineckej skupine mal donášať informácie a ovplyvňovať priebeh vyšetrovania prípadov, ktoré so sátorovcami súviseli. Polícia teraz po ňom pátra.

Bývalý policajt Boris Drevenák bol spomedzi obvinených jediný stíhaný na slobode. Po expolicajtovi teraz Policajný zbor SR pátra, pretože do väzenia potom, čo mu Najvyšší súd SR v utorok vymeral trest, nenastúpil. 

"Menovaný odišiel na neznáme miesto na OMV zn. BMW X6, červenej tmavej metalízy, EČ: TN 490 FO," napísala polícia. 

Skupina sátorovcov páchala násilnú a ekonomickú trestnú činnosť v Dunajskej Strede v okresoch Galanta a Komárno, ale aj v iných mestách na území Slovenska a Maďarska v rokoch 1999 až 2010. Lajosa Sátora zavraždili vlastní ľudia v decembri 2010 a jeho telo členovia gangu opakovane premiestňovali, aby ho polícia nenašla. Sátorovci súperili o priestor s gangom pápayovcov, ktorí v marci 1999 zahynuli v bare Fontána v Dunajskej Strede. Strelcov si údajne objednal Sátor. Obeťami gangu boli tiež traja muži, tzv. biele kone, ktorých sa sátorovci zbavili, aby nemohli vypovedať v prípade podvodov s DPH. Na svedomí majú aj vraždu Vojtecha Ecsiho, člena konkurenčnej skupiny pápayovcov a jeho ochrankára Branislava Kotlana v apríli 2003. Informácie o pohybe Ecsiho dostali práve od vtedajšieho policajta Borisa Drevenáka.

Do trestnej činnosti sátorovcov patrí aj zločin falšovania verejnej listiny, keďže dvaja členovia získali falzifikáty preukazov príslušníkov Policajného zboru a Slovenskej informačnej služby a falošné povolenia na prepravu utajovaných skutočností. Jeden z členov gangu bol stíhaný aj za krivé svedectvo a prísahu, pretože s komplicmi nepravdivo obvinili vtedajšieho prvého viceprezidenta Policajného zboru Jaroslava Spišiaka z korupcie. Sledovali tým Spišiakovu diskreditáciu, odvolanie z funkcie a prepustenie z polície, pretože práve on odvolal z funkcie Borisa Drevenáka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy