Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Čistý deň podal na poslankyňu Natáliu Blahovú päť žalôb
Zdielať na

Čistý deň podal na poslankyňu Natáliu Blahovú päť žalôb

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Pre mediálne známu kauzu resocializačného zariadenia Čistý deň z Galanty, je na trnavskom súde zaevidovaných až 5 civilných žalôb, ktorým bude čeliť opozičná poslankyňa Natália Blahová. Tá kauzu zariadenia pre drogovo závislé deti spustila pred rokmi článkom na svojom blogu. Čistý deň nabral politický rozmer a organizácia nakoniec prišla o akreditáciu. Klienti, zamestnanci aj vedenie teraz žiadajú od poslankyne ospravedlnenie a náhradu finančnej ujmy.

Ako sa vyjadrila pre TV JOJ zakladateľka neziskovej organizácie Čistý deň Zuzana Tománková Miková, žaloby boli podané zo strany neziskovej organizácie. Prvá žaloba na Natáliu Blahovú ide zo strany Čistého dňa, druhú podal spoluzakladateľ resocializačného centra Peter Tománek. V tretej žalobe je žalobcom Zuzana Tománková Miková. 

Štvrtú žalobu na poslankyňu Blahovú podali klienti a rodičia, piatu zamestnanci. 

Všetkých päť žalôb proti poslankyni je pre ochranu osobnosti podľa §11 OZ. Iba Čistý deň podal žalobu ako právnická osoba podľa paragrafu 19b ods. 2,3 pre neoprávnený zásah do dobrého mena. 

"Moji klienti boli poškodení výrokmi pani poslankyne. Boli proti nám začaté rôzne konania. Nepodložená medializácia kauzy nám spôsobila ujmy, ktorých nápravu sa domáhame v predmetných civilných žalobách," uviedla právna zástupkyňa žalujúcich Zuzana Tománková Miková. 

Celkovo je podľa Tománkovej 85 žalobcov, žaloby podali na Okresný súd v Trnave v septembri 2019. 

Podľa informácií TV JOJ všetky žaloby sú nesmierne rozsiahle, obsahujú až 110 strán. 

V tejto súvislosti pripomíname, že proti poslankyni je vedené trestné stíhanie, kde bývalá zakladateľka Čistého dňa vystupuje na strane poškodenej. 

TV JOJ mala možnosť oboznámiť sa s petitom (návrh, pozn. red) všetkých piatich žalôb. V návrhoch každej žaloby sú uvedené skutočnosti, v ktorých sa Čistý deň, jeho zamestnanci, rodičia klientov, ale aj klienti cítia poškodení výrokmi poslankyne Blahovej, ktorá o podozreniach ohľadom vedenia resocializačného zariadenia informovala na svojom blogu aj v parlamente. 

V žalobách sa poškodení domáhajú náhrady nemajetkovej ujmy, ktorá ma spoločne presahovať aj s trovmi právneho zastupovania sumu 100 tisíc eur. Ďalej žiadajú, aby sa súd v rozsudku zaviazal žalovanú poslankyňu Blahovú, aby sa ospravedlnila a rovnako stiahla všetky články ohľadom kauzy z blogu Natálie Blahovej.

Blahová: Konanie manželov Tománkových považujem za nehorázne

"Konanie manželov Tománkových považujem za nehoráznosť. Táto žaloba nemá žiadne vecné opodstatnenie, pretože výroky na ktoré sa odkazujú boli potvrdené orgánmi činnými v trestnom konaní, poslaneckým prieskumom a kontrolnou činnosťou ministerstva práce. Nezabúdajme, že vo veci sexuálneho zneužívania bol odsúdený zástupca riaditeľa Tománka a zároveň psychológ zariadenia, ktorý zneužil tri maloleté klientky," uviedla pre TV JOJ Natália Blahová.

"Ďalší obvinený stojí pred súdom. Na základe kontrolných zistení bola zariadeniu zrušená akreditácia a kvôli tejto kauze ministerstvo menilo zákon o sociálnoprávnej ochrane detí. Spis týkajúci sa kauzy Čistý deň je práve na revízii, pretože si ho vyžiadala Generálna prokuratúra SR. Z tohto šetrenia vyplynuli ďalšie trestné oznámenia týkajúce sa zločinu týrania blízkej osoby a zverenej osoby a prihlásili sa svedkovia, ktorí neboli v predchádzajúcom vyšetrovaní vypočutí. Prípad sa teda práve teraz otvára na základe týchto nových skutočností," tvrdí vo svojom stanovisku Natália Blahová. 

"Myšlienkový svet manželov Tománkových je naozaj nepochopiteľný. Každý slušný človek by sa pýtal, akým spôsobom boli odškodnené obete preukázaných trestných činov. Každý slušný človek by sa pýtal, prečo tento štát dopustil takú dlhotrvajúcu agóniu pri tak závažných podozreniach a prečo takýchto ľudí necháva pôsobiť ďalej v systéme ochrany detí. Namiesto toho, aby podstúpili sebareflexiu, zahltili súd žalobami. Takéto ich konanie považujem vzhľadom na obete za hyenizmus," dodáva poslankyňa.

Kauzu otvorila poslankyňa Národnej rady SR Natália Blahová. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny vo februári 2018 zrušilo neziskovej organizácii akreditáciu, rozhodnutie nadobudlo účinnosť 7. marca 2018. 

V júni 2018 rozhodli poslanci Trnavského samosprávneho kraja, že resocializačné zariadenie Čistý deň príde o priestory. Pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy