Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rušná noc pre kriminalistov. Na troch miestach zadržali až 47 ľudí
Zdielať na

Rušná noc pre kriminalistov. Na troch miestach zadržali až 47 ľudí

VEĽKÉ KOSTOĽANY / Kriminalisti Finančnej správy mali pre nelegálne cigarety v noci poriadne rušno. Zasahovali na troch miestach a to na hranici s Maďarskom, v bratislavských Vajnoroch a vo Veľkých Kostoľanoch. Zadržali 47 ľudí.

Akcia prebiehala v noci súčasne na troch miestach, počas ktorej boli zaistené tri nelegálne výrobné linky, tabak, cigarety, filtre či iné kompomenty a 47 zadržaných ľudí. "Prvým miestom bol hraničný prechod Rajka, kde smerom do Maďarska s tým, že sme odstavili kamión, ktorý sa vracal do Rumunska nabrať ďalšiu tabakovú surovinu pre ďalšie výrobky," uviedol Ľudovít Makó, riaditeľ Kriminálneho úradu finančnej správy. "Sklady plné filtrov, tabaku a ďalších komponentov v bratislavských Vajnoroch a vo Veľkých Kostoľanoch, kde zaistili tri výrobné linky," informovala Lenka Wittenbergerová , prezidentka finančnej správy. 

​Kedže všetky tri zásahy spolu súviseli, finančná správa sa môže pochváliť, že odhalila najväčšiu nelegálnu výrobňu cigariet v strednej Európe. Celkovú škodu v oblasti cigariet a tabakových výrobkov finančná správa zatiaľ odhadovať nechce. No predpokladá škodu v miliónoch eur. Kriminalisti ako aj colníci z Bratislavy, Trnavy či Nitry v priebehu celého dňa ešte stále zaisťovali dôkazy. "Toto sú takzvané televízory, tu máte nasúkané tie cigarety a z tohto celého buď to ide na predaj priamo alebo to dávajú do takzvanej plničky a na konci tej plničky vlastne sa vám to dáva do tých krabičiek," vysvetlil Ľudovít Makó. 

Pri akcii zadržali 47 ľudí, no ani jeden nebol Slovák. Išlo o Moldavcov, Rumunov a Ukrajincov. A práve Ukrajinci mali byť organizátormi, cigarety mali smerovať do Nemecka a do Veľkej Británie. So zadržanými stále prebiehajú procesné úkony, pri ktorých je nevyhnutná prítomnosť niekoľkých tlmočníkov. Nikto z nich totiž nerozumie slovensky. Desať vyšetrovateľov pripravuje návrhy na ich väzobné stíhanie. Obvinenie zatiaľ nepadlo. "Veľmi intenzívne spolupracujeme teraz s policajným zborom v oblasti nelegálnej migrácie, nakoľko tých 47 ľudí tu malo povolený pobyt na 90 dní vo vzťahu k pracovnému zaradeniu," povedal riaditeľ Kriminálneho úradu finančnej správy.

Ráno mali údajne opustiť Slovensko. Kriminalisti tak v noci museli zakročiť. Akcia pritom prebiehala aj na území Maďarska a Rumunska. Bližšie informácie ku hierarchii zadržaných v nelegálnom biznise budú známe po skončení procesných úkonov. "Mimo zmienených prípadov sme tento rok už zabránili, aby sa na európsky trh dostalo viac ako 30 miliónov nelegálne vyrobených cigariet, 50 ton tabaku či tisícky cigár, pričom sme zlikvidovali aj tri nelegálne výrobne cigariet," dodala Lenka Wittenbergerová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy