Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pred súd sa postavili známi muži podsvetia. Súd otvoril prípad vraždy košického bossa Holuba
Zdielať na

Pred súd sa postavili známi muži podsvetia. Súd otvoril prípad vraždy košického bossa Holuba

BANSKÁ BYSTRICA / V ústave na výkon väzby v Banskej Bystrici dnes senát Špecializovaného trestného súdu otvoril prípad vraždy východoslovenského bossa Róberta Holuba. 7 mužov, na čele s Róbertom Lališom, čelí obžalobe až za 11 skutkov.

Pred súd sa v pondelok opäť postavili známi muži podsvetia, takzvaní sýkorovci. Niektorí z nich sú už odsúdení na výnimočné tresty, tento raz ale majú na krku vraždy z konca 90 rokov či nedovolené ozbrojovanie za celý arzenál zbraní, ktorý našli policajti v chate v Lozorne a garáži v Bratislave.

Senát pojednáva v banskobystrickom ústave na výkon väzby. "7 osôb je obvinených z 11 skutkov," približuje Katarína Kudjáková, hovorkyňa ŠTS. Obžaloba je rozsiahla, prokurátor ju pred senátom čítal takmer tri hodiny. "Spis má 67 zväzkov a viac ako 22 tisíc strán," poznamenala Kudjáková. 

Medzi obžalovanými sú známe mená ako Róbert Lališ, Alojz Kromka či Jozef Roháč. Jedným z bodov obžaloby je vražda bossa východoslovenského podsvetia Róberta Holuba z roku 1997, ktorého zavraždili, takpovediac, na tretí pokus, na Are v nemocnici na Kramároch. Manželka obete Róberta Holuba na dnešný proces neprišla. "Je otázne, či bol bossom alebo nebol, jemu nebolo dokázané absolútne nič. Ja som ho vždy chránila aj chrániť budem," vyjadrila sa.

Vypovedať má aj Černák 

V procese bude ako svedok vypovedať aj boss banskobystrického podsvetia Mikuláš Černák, ktorý priznal, že za Holubovu likvidáciu zaplatil Roháčovi 500 tisíc korún. "Tam už on bol uznaný vinným, priznal vinu a uzatvoril dohodu o vine a treste," vysvetľuje Černákov obhajca Miloš Maďar. 

Do konca roka je vytýčených ešte ďalších osem pojednávaní. V pondelok ale Róbert Lališ vyhlásil, že sa ich zúčastňovať nebude. "Názor na obžalobu je nezmenený, považujeme ju za nedôvodnú a budeme namietať nezákonné zloženie senátu," pripomenul obhajca Marek Para. 

V kauze Ruskovej objednávky vraždy vypovedala Volzová. Prišli aj predstavitelia podsvetia: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy