Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ministerstvo nakupuje testery, ktoré odhalia, či vodič užil drogy. Ako to bude v praxi vyzerať?
Zdielať na

Ministerstvo nakupuje testery, ktoré odhalia, či vodič užil drogy. Ako to bude v praxi vyzerať?

BRATISLAVA / Ministerstvo vnútra urobilo ďalší krok, aby sa dopravná nehodovosť na Slovensku znížila. Je ním nákup testerov, ktoré by mali odhaliť, či je vodič pod vplyvom drog. Slovensko je zatiaľ jednou z posledných krajín, ktorá týmito testami nedisponuje. Ako to asi v praxi bude vyzerať?

Vodič by si ale mohol povedať, že v momente, keď sedí za volantom v sebe nič nemá a to, že užil nejakú drogu pred niekoľkými dňami nevadí. V našej legislatíve je to však jednoznačné. Ak máte v organizme čo i len stopy po drogách, za volant ani nesadajte.

"Dá sa to zistiť niekedy aj napríklad pri marihuane aj 10-14 dní potom, čo prestal ten človek tú trávu fajčiť," vraví Ľubomír Okruhlica, hlavný odborník pre ministerstvo zahraničia pre závislosť. 

To či test niečo zaznamená však záleží od viacerých faktorov. Od typu drogy, času, kedy ju človek užil, ale hlavne od citlivosti testerov. Každá značka ju môže mať nastavenú inak. Veľa teda závisí od toho, aké testery rezort vnútra nakúpi. Momentálne prebieha verejné obstarávanie. "Kontrakt s dodávateľom nám na najbližšie 4 roky umožní nakúpiť 135 000 jednorázových testov a 450 prístrojov na túto kontrolu. Samozrejme reálne čísla budú závisieť aj od rozpočtových možností ministerstva vnútra," uviedol hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov. 

Testery by mali po odobratí slín do 60 sekúnd odhaliť prítomnosť najme amfetamínu, metamfetamínu, kokaínu, opiátov či marihuany. "Mnohé lieky obsahujú tieto látky, ktoré aj majú objektívne možný dopad napríklad morfín sa v mnohých látkach nachádza, ktoré napríklad tlmia bolesť alebo amfetamín zase v látkach, ktoré sú na kašeľ," povedal Okruhlica. 

V prípade, že by nám ich tester pri policajnej kontrole zaznamenal by mohol byť problém. Niečo podobné sa stalo v susedných Čechách, kedy niektorým vodičom mali dokonca na mieste zadržať vodičský preukaz. Oni to však majú nastavené trochu inak. "Polícia Českej republiky nezaznamenala chybovosť týchto testov. Či polícia zadrží vodičský preukaz je iba na jeho uvážení. V internom pokyne je vyslovene uvedené, že pokiaľ je test pozitívny a vodič nejaví známky ovplyvnenia, nedoporučuje sa vodičský preukaz zadržovať," vraví hovorkyňa policajného zboru v Česku Hana Rubasova. 

"Nakoľko pôjde o orientačné meranie, nebude môcť byť na mieste zadržaný vodičský preukaz. Bude to musieť buď doložené ešte lekárskym vyšetrením," dodal Lazarov. Po pozitívnom orientačnom výsledku tak bude nasledovať odber moču, alebo krvi, kde sa ukáže či sa droga skutočne v organizme nachádza. V prípade pozitívne výsledku je vodič povinný zaplatiť test, pokutu od dvesto do tisíc eur a hrozí mu odobratie vodičského preukazu až do piatich rokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy