Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Tucet hasičov v Trnave stále hasí skryté ohniská. Večer opäť zasadne krízový štáb
Zdielať na

Tucet hasičov v Trnave stále hasí skryté ohniská. Večer opäť zasadne krízový štáb

TRNAVA / Po stredajšom masívnom požiari v Trnave na Coburgovej ulici sa situácia vo štvrtok upokojila. Pri požiari ale stále zasahuje tucet hasičov z Trnavy a členovia DHZO Pole. Hasiči na mieste udalosti hasia skryté ohniská pod sutinami, ktoré prehadzujú kolesovým bagrom. Vo štvrtok večer je naplánované stretnutie krízového štábu, na ktorom sa rozhodne o ďalšej taktike. Doposiaľ nedošlo pri požiari k žiadnym zraneniam profesionálnych ani dobrovoľných hasičov.

Požiar vypukol v stredu večer v sklade bazénovej a dezinfekčnej chémie v Trnave. Desiatky profesionálnych a dobrovoľných hasičov sa ho snažilo dostať pod kontrolu, čo sa im podarilo až vo štvrtok skoro ráno.

Pri požiari zasahovalo 51 dobrovoľných a 107 profesionálnych hasičov. Metrové plamene a kúdoly hustého čierneho dymu bolo vidieť z niekoľkokilometrovej vzdialenosti. "Samotný zásah nebol zložitý na množstvo vody, ale na problematiku, lebo sa jednalo o chemické látky, ktoré boli uskladnené v tomto sklade," uviedol riaditeľ okresného riaditeľstva hasičského zboru v Trnave Zoltán Takács.

Na miesto dorazili aj pracovníci pojazdného chemického laboratória, ktorí merali hodnoty škodlivín v ovzduší. Žiadne zvýšené hodnoty ale neboli namerané. Ešte vo večerných hodinách priamo na mieste zriadili krízový štáb. Obyvateľstvo neevakuovali, no ľudí vyzvali, aby si pozatvárali okná.

Polícia v stredu nasadila asi 40 policajtov. "Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin všeobecného ohrozenia a okolnosti požiaru preverujeme aj po operatívnej línii," uviedla policajná hovorkyňa v Trnave Martina Kredatusová. 

Veliteľ zásahu vyhlásil lokalizáciu požiaru pred pol šiestou hodinou ráno - takmer 12 hodín od vzniku požiaru. Udalosť mali hasiči celú noc pod kontrolou, vďaka rozoberaniu konštrukcie objektu a systematickému skrápaniu objekt už len dymí.

Na požiarisku bolo niekoľko skrytých ohnísk, ktoré budú hasiči monitorovať. Predpokladá sa, že k úplnej likvidácii požiaru príde počas štvrtka. KCHL z Nitry vykonávali v meste a okolí merania škodlivých látok počas celej noci s negatívnym výsledkom. Z miesta budú postupne odchádzať hasiči z ostatných krajov, na likvidácii budú pracovať hasiči z Trnavy.

Pozrite si areál po požiari.

Do vzduchu sa chemikálie nedostali. Na mieste bola aj ministerka Saková

V blízkosti sa nachádzali aj bytovky, a tak ľudí z celej ulice poslali urýchlene preč. Policajti následne uzavreli všetky príjazdové cesty, aby sa k požiaru nikto nedostal. Mesto medzitým vyzývalo občanov, aby si pozatvárali všetky okná. "Chemická analýza exhalátov a splodín priamo v ohnisku a lokalite, i v okolitých obciach nepotvrdila život ohrozujúce stavy. Máme to potvrdené od chemikov, ktorí boli celú noc počas akcie v teréne," uviedla viceprimátorka Trnavy Eva Nemčovská. 

"Na mieste veľkého požiaru sa nachádzala aj ministerka vnútra Denisa Saková spolu s kolegami, policajtmi a hasičmi, ktorí zasadali v krízovom štábe," povedal hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy