Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Záhada na železničnej trati pri Prešove. Niekto im ukradol lano zo stožiaru s vysokým napätím
Zdielať na

Záhada na železničnej trati pri Prešove. Niekto im ukradol lano zo stožiaru s vysokým napätím

PREŠOV / Zlodeji vedia ukradnúť naozaj hocičo. Tí, ktorí kradli pri železničnej trati blízko Prešova, majú na svedomí spomalenie vlakov v tomto úseku. Navyše, ohrozili bezpečnosť cestujúcich i zamestnancov železníc.

Prešovskí železniční policajti riešia obrovskú záhadu, ako inak, na železničnej trati. Niekto medzi Lipanmi a Sabinovom ukradol železničné lano. Musel to byť zrejme zlodej elektrikár, alebo taký, ktorý sa v týchto veciach vyzná. Stožiar, z ktorého ukradol lano je pod vysokým napätím, upozornenie je na každom a jednom z nich. Železnice sú presvedčené o tom, že ide o organizovanú skupinu. "V dôsledku nekalej činnosti neznámej organizovanej skupiny je nutné znižovať v inkriminovaných úsekoch prevádzkovú rýchlosť vlakov a nastáva znižovanie bezpečnosti železničnej prevádzky," informoval hovorca ŽSR Michal Lukáč. 

Zlodej mal na krádež približne 10 dní, až potom si to zamestnanci železníc všimli. Neukradli meter či dva, zmizlo toho veľmi veľa. "Páchateľ ukradol medené a bronzové lano o celkovej dĺžke takmer 700 metrov. Poškodená spoločnosť škodu vyčíslila na takmer 4900 eur," uviedla policajná hovorkyňa Jana Ligdayová. 

Prekvapením ale je, že aj keď zmizlo viac ako pol kilometra káblov z hlavnej železničnej trasy doprava na tomto úseku fungovala ďalej, ale to iba vďaka provizórnemu riešeniu. Zlodeji si to ani neuvedomujú, ale tým že sú káble fuč, ohrozujú bezpečnosť cestujúch a môžu aj za meškanie vlakov.

Nastáva znižovanie bezpečnosti železničnej prevádzky, obmedzenie prevádzkyschopnosti železničnej dopravnej cesty, ale aj ohrozovanie osôb – zamestnancov železničných a iných spoločností. Boli sme sa pýtať aj v zberných surovinách, či je tento materiál finančne zaujímavý. Majiteľ jednej z prešovských prevádzok na kameru hovoriť nechcel, ale povedal nám, že by za to dostali celkom slušné peniaze.

Pozrite si archívnu reportáž o inej kurióznej krádeži: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy