Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ministerstvo chce obnoviť pozastavenú liečbu diabetickej nohy kubánskym liekom
Zdielať na

Ministerstvo chce obnoviť pozastavenú liečbu diabetickej nohy kubánskym liekom

BRATISLAVA / Vyšetrovanie, či kubánsky liek Heberprot-P na liečbu diabetickej nohy spôsobil slovenskému pacientovi karcinóm prostaty, je ukončené. Ministerstvo chce liek pre slovenských pacientov opäť sprístupniť. Postup pri liečbe však nebude rovnaký.

S odstupom takmer šiestich mesiacov chce ministerstvo zdravotníctva tento druh liečby opäť obnoviť a ponúknuť pacientom. Ministerstvo zdravotníctva pozastavilo liečbu u slovenských pacientov pre podozrenie na onkologické ochorenie u jedného z liečených pacientov ešte v apríli. Odvtedy sa čakalo na závery vyšetrovania slovenských odborníkov aj závery odborníkov z Kuby. Oba názory ministerstvo pozná.

"Štátny ústav pre kontrolu liečiv zrealizoval kontrolu v jednotlivých centrách a nezaznamenal iné ako už doteraz známe hlásené nežiadúce účinky," uviedla Zuzana Baťová zo Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv. "Heberprot P je registrovaný v 23 krajinách sveta. Žiadny regulátor nezaznamenal počas podávania závažné nežiadúce účinky," informovala tiež hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová. 

Ministerstvo zároveň argumentuje výbornými liečebnými výsledkami. Heberprot-P bol od roku 2017 až 2019 podaný cez viac ako sto Slovákom. Liek mnohým z nich pomohol pri liečbe hlbokých rán aj pri hojení po amputácii končatiny.

"Ministerstvo zdravotníctva komunikuje s kubánskou stranou a národnými autoritami o ďalších krokoch. Variantom je prístup lieku formou klinického skúšania," dodala Eliášová. Klinické skúšanie uskutočňované na ľuďoch má veľmi prísne pravidlá a môže byť vykonané iba podľa presne stanoveného plánu. Na ľuďoch sa môže skúšať iba taký liek, ktorého bezpečnosť bola dokázaná laboratórnymi testami v predklinickom skúšaní. Cieľom je zistiť, ako daný liek alebo liečebný postup na človeka účinkuje.

Naši pacienti si už v roku 2017 liečbu pochvaľovali. "I sám ako laik vidím obrovské zlepšenie," hovorí jeden z pacientov. Faktom je že Česi kubánský liek bez registrácie podávať českým pacientom odmietli. A proti boli aj niektorí z našich poslancov. "Samozrejme zúfalý pacient zoberie všetko, čo mu jeho lekár poradí. Ale na tom nemôžeme stavať, lebo potom by sme mohli mnohé iné nevyskúšané lieky z iných krajín dovážať hala-bala," myslí si poslanec Miroslav Beblavý. ​

Pozrite si archívnu reportáž k téme: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy