Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Ostro sledovaný proces pokračuje. Presvedčí Roháč súd o svojej vine?
Zdielať na

Ostro sledovaný proces pokračuje. Presvedčí Roháč súd o svojej vine?

BUDAPEŠŤ / V Budapešti pokračoval ostro sledovaný proces, v ktorom vystupuje ako hlavný svedok Jozef Roháč. Snaží sa presvedčiť maďarský súd, že za 20 rokov starú vraždu v tamojšom podsvetí sedia nevinní ľudia.

Vražda z polovice 90-tych rokov, ku ktorej sa priznal Jozef Roháč, zamestnáva odvolací súd v Budapešti. Doživotne odsúdený Slovák vypovedal, že kontroverzného podnikateľa zastrelil on a nie István Hatvani.

Podrobne tiež opísal, ako k násilnému činu došlo. "Výpoveď pána Roháča považujem za dôveryhodnú. Na rozdiel od vyhlásenia svedkyne, ktorá usvedčuje pána Hatvaniho a ďalších. Navyše ju spochybnil aj samotný súd," poznamenal István Szikinger, obhajca Tamása Portika. 

Pojednávanie už tradične sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia. Údajný objednávateľ vraždy Tamás Portik, ktorý býval označovaný za hlavu miestneho podsvetia, sledoval dianie v súdnej sieni cez tele-most.

K slovu sa dostal aj jeden z odsúdených, ktorý bol na mieste vraždy ako ochrankár zavraždeného. Svedkovia potvrdili priznanie Jozefa Roháča, ktorý na seba zobral vinu za vraždu maďarského podnikateľa.

Nie je úplne jasné, či Roháč skutočne zločin spáchal alebo ide z jeho strany o zavádzanie, aby pomohol dostať sa na slobodu bývalým kumpánom. "Sudkyňa nepovedala, kedy sa proces skončí. Osobne ale neočakávam, že by sa objavili nejaké nové dôkazy," dodáva Szikinger. 

Ak súd zbaví viny Hatvaniho, začne sa nový proces, v ktorom bude Roháč už čeliť obžalobe z vraždy podnikateľa.

Viac o prípade vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy