Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Za prijatie úplatku dostal podmienku. Okrem toho musí povinne chodiť na pojednávania korupčných prípadov
Zdielať na

Za prijatie úplatku dostal podmienku. Okrem toho musí povinne chodiť na pojednávania korupčných prípadov

Zdroj: ISIFA

BANSKÁ BYSTRICA / Mimoriadne zaujímavý rozsudok v stredu padol v Banskej Bystrici. Bývalý príslušník väzenskej a justičnej stráže tam priznal, že od jedného z väzňov prijal sedemtisícový úplatok a za to mu mal do väznice prepašovať napríklad aj drogy. Dostal trojročnú podmienku, ale okrem toho bude päť rokov povinne chodiť na pojednávania iných korupčných prípadov.

Na Špecializovaný trestný súd do Banskej Bystrice si 27-ročný Martin prišiel vypočuť rozsudok, no ani po strede to preňho nekončí. Na súd sa bude musieť ešte niekoľkokrát vrátiť, minimálne v nasledujúcich piatich rokoch, kedy sa musí zúčastniť na súdnych procesoch týkajúcich sa korupcie. Ako verejnosť bude musieť pojednávania absolvovať raz ročne, aj to je totiž súčasťou jeho uloženého trestu. "To je akceptovateľné, aj dnes boli takí, čo to mali nariadené v rozsudkoch," povedal obhajca Milan Kuzma. 

Na lavicu obžalovaných dostalo bývalého košického dozorcu prijímanie úplatku a zneužitie právomocí verejného činiteľa. Istému inžinierovi odsúdenému za ekonomické trestné činy, ktorého mal ako dozorca na starosti, prisľúbil za mesačnú dvojtisícovú platbu zabezpečenie drog či iných vecí nepovolených vo väznici. "Je to ponaučenie pre ďalších, ktorí nehovorím, že majú byť neľudskí k odsúdeným, ale ani ľudskosť sa nevyplatí a v tomto prípade sa veľmi nevyplatila môjmu klientovi," dodal Kuzma.

Sestra odsúdeného muža na parkovisko v Košiciach ešte v septembri 2018 priniesla 7000 eur, akúsi trojmesačnú zálohu. Žena už v tom čase spolupracovala s políciou, a tak si 27-ročný dozorca peniaze dlho neužil. Policajti ho zadržali priamo pri čine. Kedže obžalovaný dozorca na súde korupciu priznal, v stredu si vypočul svoj trest. "Trojročný podmienečný trest, s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu päť rokov," povedala Zuzana Zvalová z kancelárie predsedu Špecializovaného trestného súdu.

Okrem súdnych pojednávaní, ktorých sa bude musieť zúčastniť, mu vymerali aj peňažný 10 000 trest. Na dobu osem rokov dostal zákaz pracovať v ozbrojených silách. Prokurátor ani obhajoba sa neodvolali, trest je tak právoplatný. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy