Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zával v bani Handlová, pri ktorom zahynulo 20 mužov, stále nemá súdnu dohru. K tragédii pritom došlo pred 10 rokmi
Zdielať na

Zával v bani Handlová, pri ktorom zahynulo 20 mužov, stále nemá súdnu dohru. K tragédii pritom došlo pred 10 rokmi

PRIEVIDZA / 10. augusta 2009 došlo v bani Handlová k najväčšej banskej tragédii v histórii. Zahynulo tu 20 mužov, ktorí sa snažili uhasiť požiar. Traja pracovníci hornonitrianskych baní, ktorí sú podľa prokuratúry za ich smrť zodpovední stále nie sú právoplatne odsúdení. V pondelok sa na okresnom súde v Prievidzi pojednávalo opäť.

Sudca na pondelkovom pojednávaní vypočul dvoch znalcov. Chcel od nich vedieť, čo nešťastie spôsobilo. Ich opätovné predvolanie a výsluch nariadil krajský súd v Trenčíne. Sudca Okresného súdu v Prievidzi trom riadiacim pracovníkom hornonitrianskych baní vymeral v máji 2015 päť, šesť a osem rokov za mrežami. Odvolali sa a krajský súd v Trenčíne vrátil vec na opätovné prejednanie.

Názory na to, čo výbuch v bani Handlová spôsobilo, sa rôznia. Znalec, ktorý vypovedal prvý, uviedol, že situáciu v podzemí výrazne ovplyvnilo vypadnutie popolčeka do chodby. Ten mal ovplyvniť smer vetrov. Druhý znalec zasa tvrdil, že muži, ktorí sedia na lavici obžalovaných za výbuch nemôžu. "Hlavná príčina boli nepredpokladané prírodné javy. Ten jav bol prírodný a nikto ho nemohol predpokladať," uviedol súdny znalec Zdeněk Pavelek.

Výpovede oboch svedkov nahnevali nielen vdovy, ale aj baníka, ktorý výbuch prežil. "Nič nové sa nestalo, nikto nič nové nepriniesol, pri týchto výpovediach sa nikomu nič nestane," povedal zachránený baník Miroslav Masarik. Sudca pondelkové pojednávanie odročil na 20. novembra, kedy by mal vypočuť ďalších znalcov.

Obhajoba bola s výpoveďami spokojná. Obžalovaní podľa ich obhajcu vinu necítia. "Myslím si, že konal najlepšie ako mohol, aby zachránil hodnoty aj ľudí," uviedol obhajca obžalovaného Filip.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy