Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Dopravné nehody počas leta klesli. Výsledky štatistík sú najlepšie za posledných päť rokov
Zdielať na

Dopravné nehody počas leta klesli. Výsledky štatistík sú najlepšie za posledných päť rokov

BRATISLAVA / Podľa polície bolo v letných mesiacoch menej dopravných nehôd, ako aj usmrtených ľudí v porovnaní s minulým rokom. Polícia tento fakt prikladá tomu, že posilnili hliadky. Kontroly robili aj počas letných festivaloch a to v spolupráci s partnermi.

Zvýšené kontroly boli počas dvoch hlavných letných mesiacoch, teda júl a august. Práve počas tohto obdobia sa na slovenských cestách stalo 2375 dopravných nehôd.

"Môžem povedať, že všetky čísla, hlavné ukazovatele za celé Slovensko, mali sme o 168 menej dopravných nehôd ako rok predtým, opäť usmrtených menej. Toto je druhá najlepšia turistická sezóna," skonštatoval Ján Ignaták, zástupca riaditeľa ODP PPZ. 

Dopravná nehodovosť počas LTS 2019 v porovnaní s LTS 2018

​Tieto bezpečnostné opatrenia nevykonávali len počas letných mesiacov, ale posilnené hliadky a kontroly na alkohol budú prebiehať aj naďalej.

Preventívne akcie realizuje polícia už ôsmy rok

Počet dopravných nehôd teda klesol o 9%, pričom počet nehôd zavinených konzumáciou alkoholu klesol o 20%. Zvýšený počet služieb mala poriadková, ako aj železničná polícia. Tieto preventívne akcie realizuje polícia už ôsmy rok a to aj v spolupráci so slovenským združením výrobcov piva a sladu.

Kontrolno preventívne akcie teda realizovali aj počas letných festivalov. "Tento rok to bolo okolo tisíc vodičov, ktorí boli zastavení a mali fúkať. Fakt je, že za toto celé leto nafúkali desiati. Je to celkom dobré číslo, lebo je to menej ako jedno percento," poznamenala prezidentka Jana Shepperd, prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu. 

Pod nehody sa podpísali najmä mladí vodiči 

Zo štatistík zároveň vyplýva, že pod nehody sa podpísali najmä mladí vodiči a to počas víkendov. "Počas letnej turistickej sezóny boli vodičmi pod vplyvom alkoholu usmrtení dvaja účastníci cestnej premávky," približuje Ignaták. 

Keďže väčšina vodičov podceňuje zostatkový alkohol, počas leta spolupracovali aj s Úradom verejného zdravotníctva. Práve u nich sa mohli mladí ľudia dozvedieť o vplyve alkoholu na ľudský organizmus.

Pozrite si aj video z policajného zásahu proti prevádzačom: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy