Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Deväť rokov čakal na spravodlivosť. Martin, ktorého zbili Piťovci, sa dočkal záverečného verdiktu
Zdielať na

Deväť rokov čakal na spravodlivosť. Martin, ktorého zbili Piťovci, sa dočkal záverečného verdiktu

BRATISLAVA / Deväť rokov čakal na spravodlivosť. Martin, ktorého zbila dvojica z mafiánskeho gangu Piťovcov, sa popoludní dočkal záverečného verdiktu odvolacieho súdu. Pojednávanie odročili dovedna desaťkrát. Presne toľko rokov si spolu odsedia aj dvaja odsúdení muži.

Martina prepadli ešte v roku 2010 pred budovou pošty za bieleho dňa dvaja muži. Pri brutálnom útoku mu spôsobili vážne poškodenia ciev na žalúdku a poranenie sleziny, ktorú museli lekári vyoperovať. "V nemocnici po prebratí na ARO som sa neskôr dozvedel, že teda nemám slezinu, že budem bojovať s celoživotnými následkami," povedal v apríli 2019 Martin. 

Odvtedy má psychické problémy, navyše už podľa jeho slov nemôže žiť na Slovensku, a preto sa odsťahoval z krajiny. Igora Stranovského a Mareka Vyskočila chytila polícia krátko po čine. Možným motívom bitky boli informácie o nehospodárnom nakladaní s majetkom občianskeho združenia, v ktorom poškodený pôsobil a upozorňoval na ne.

Marek Vyskočil ani poškodený Martin sa na pojednávaní nezúčastnili a žiadali, aby sa konalo v ich neprítomnosti.

Na pojednávaní sa riešili dôvody odvolania prokuratúry i obžalovaných. Obhajcovia Mareka Vyskočila aj Igora Stranovského žiadali o nové prejednanie a rozhodnutie súdu. Ten podľa nich vychádzal z nejasných výpovedí svedkov a spochybňovali i samotnú zákonnosť opoznania páchateľov. Podľa ich názoru sú už samotným trestným stíhaním obmedzení na ich osobnom živote. Senát ale ich tvrdenia zamietol. Nepomohol ani fakt, že obaja muži vedú od surovej bitky usporiadaný život. Igor Stranovský aj pri záverečnej reči trval na svojej nevinne, ktorú nedopovedal celú, pretože sa rozplakal. Obmäkčiť senát sa mu ale nepodarilo. "Som ochotný spraviť čokoľvek, len aby som mohol zostať so svojou rodinou," povedal Stranovský. 

"Obžalovanému Igorovi Stranovskému uložil trest odňatia slobody vo výmere 4 roky so zaradením do ÚVTOS s minimálnym stupňom stráženia," uviedol hovorca súdu Pavol Adamčiak. 

Druhé odvolanie obžalovaného Mareka Vyskočila súd zamietol, čím sa stal právoplatný rozsudok Okresného súdu BA II. Odsedí si teda 6 rokov so stredným stupňom stráženia. Súd bol v jeho prípade prísnejší, pretože na pojednávaniach sa nezúčastňoval a navyše má za sebou bohatú trestnú minulosť. Marek Vyskočil bol do roku 2010 až trikrát odsúdený za iné trestné činy. "Zároveň súd zaviazal oboch obžalovaných nahradiť škodu poškodenému," dodal Adamčiak. 

Celková náhrada spôsobenej škody sa vyšplhala až na 105 000 €. Táto záležitosť sa však bude riešiť v civilnom konaní. Celá suma predstavuje vyčíslenie bolestného a stratu na Martinovom zárobku. Poškodený bude s vysokou pravdepodobnosťou až do konca života ZŤP.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy