Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
"Šmejdi" opäť úradujú. Dôchodcu pripravili o vyše 3 000 eur
Zdielať na

"Šmejdi" opäť úradujú. Dôchodcu pripravili o vyše 3 000 eur

PRIEVIDZA / Po obciach v prievidzskom okrese chodí čoraz viac podomových predajcov. Ich obeťami sa stávajú najmä dôchodcovia. Svoje o tom vie aj 84-ročný muž, ktorý im za tovar zaplatil okolo 3 000 eur. Chodia k nemu totiž pravidelne a vždy ho dokážu na kúpu nahovoriť. Jeho príbuzní podali trestné oznámenie a dokonca mužov nasnímali.

"Začalo to pred piatimi rokmi, najskôr sme to neriešili, potom sa to začalo stupňovať. Každý mesiac tu už boli, pravidelne, cielene chodili za mojim ocinom, lebo vždycky pochodili," vysvetľuje dcéra oklamaného muža. 

Kamera, hodinky, paplón či ďalekohľad. Toto je len časť vecí, ktoré nakúpil dôverčivý dôchodca. "Oblbol ma, doslova ma oblbol, lebo toto je dobré, hento je dobré a ja som na to naletel. Tak dobre rozprávajú, že človek na to naletí," potvrdil oklamaný dôchodca. 

Muža navštivujú pravidelne 

Muži, ktorí chodia po dedine na aute s ŠPZ Lučenca, navštevujú 84-ročného muža pravidelne. Vždy ho presvedčia, aby niečo kúpil. "Za paplón 150 eur, ďalekohľad 200 eur, vrece cibule 100 eur," skonštatovala dcéra oklamaného muža. 

Dôchodca im doteraz zaplatil okolo 3 000 eur. Ďalších 2 000 eur mu podľa jeho dcéry ukradli. "Je to organizovaná skupina, je to nejaký gang ľudí," myslí si dcéra.  "V každom prípade je to podvod na starších ľuďoch, s tým, že oni majú záujem predať týmto ľuďom tovary, ktoré sú nekvalitné, predražené a ktoré nie je možné vymeniť," zhodnotila Ľubica Gálisová z Fora pre pomoc starším

Predajcov neodradili ani kamery 

Príbuzní chcú dôchodcu ochrániť. Na dom nainštalovali aj kamery. Tie však predajcov neodradili. "Oni zvyknú tak, že jeden vystúpi, predáva v jednom dome a druhý v druhom," skonštatovala dcéra oklamaného muža. 

Prípad niekoľkokrát hlásili aj policajtom. Podali dokonca trestné zoznámenie a mužom zákona odovzdali zábery zachytávajúce predajcov. "Polícia prijala oznámenie, pričom v zákonnej lehote rozhodne," dodal hovorca KR PZ Trenčín Pavol Kudlička. 

"My odporúčame, vždy, keď sa jedná o takéto niečo, aby starší ľudia nepúšťali rôznych takýchto podomových predajcov do bytu, do domu, aby nekupovali od nich nič," odporúča Ľubica Gálisová. 

Dvaja muži vylúpili v centre Bratislavy obchodu s luxusnými hodinkami. Pozrite si zábery z prepadnutia: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy