Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Mladého vodiča, ktorý za autom ťahal psa, stíhajú z týrania zvieraťa. Dokazovanie ale bude zložité
Zdielať na

Mladého vodiča, ktorý za autom ťahal psa, stíhajú z týrania zvieraťa. Dokazovanie ale bude zložité

ZVOLEN/SLIAČ / V kauze obzvlášť surového prípadu, kedy biele SUV ťahalo po ceste priviazaného psa za autom, nastal zásadný posun. Polícia totiž v tejto veci predsa začala trestné stíhanie z týrania zvieraťa. K incidentu došlo v polovici leta na rýchlostnej ceste v Bansko-bystrickom kraji v smere na Sliač. Upozorňujeme, že nasledujúci obsah nie vhodný pre maloletých čitateľov.

"Vyšetrovateľ OR PZ vo Zvolene začal trestné stíhanie vo veci prečinu týrania zvierat, ku ktorému malo dôjsť na rýchlostnej ceste za Zvolenom," informoval hovorca krajskej prokuratúry Ivan Vozár. 

Pitvu zvieraťa ale polícia od štátnej veterinárnej a potravinovej správy prekvapujúco nepožadovala. "V súvislosti s týmto prípadom príslušná regionálna veterinárna a potravinová správa vo Zvolene nebola prizvaná a nebola kontaktovaná ani políciou. Takže tento prípad išiel mimo nás," informoval Jozef Bíreš, riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy. 

Milovaný psík

"V tomto prípade je pravdepodobné, že polícia nevykonala žiadnu pitvu, pretože v takýchto prípadoch robia pitvy práve štátni veterinári," informoval advokát Milan Ficek. Pitva sa v tejto veci javila ako kľúčová aj pre vyjadrenie muža, ktorý mal biele auto počas incidentu šoférovať. Ešte začiatkom augusta na sociálnej sieti tvrdil, že psík bol počas ťahania po ceste už mŕtvy, a že ho len zle naložil do kufra. Vinu si ale priznal. "Ľudia prosím vás. Kesina bol jeden z mojich milovaných psov, bola u mňa od mala. Dal by som za ňu možno aj život. Pri venčení na lúke medzi Sliačom a Kováčovou mi odbehla a zachytil ju kamión," uviedol v stanovisku mladý vodič. 

Otvárali sa tak dve alternatívy úmyselný trestný čin alebo nešťastná náhoda. Pritom podľa Jozefa Bíreša aj odborníka na trestné právo v takýchto prípadoch je práve pitva často podstatný dôkaz: "Tú obhliadku zvieraťa je naozaj potrebné urobiť, či len vonkajšiu obhliadku alebo samotnú pitvu. Je to dôležitý dôkaz, teda tvrdenie alebo vylúčenie a vyšetrujúci orgán určite by s týmito informáciami mal disponovať." 

Polícia dôkaz má 

"Pri trestnom čine týrania zvierat je dôležité, akým spôsobom toto zviera zomrelo. Či bolo utýrané alebo zomrelo iným spôsobom," dodal Fiček. Podľa informácií televízie JOJ v tom už polícia dilemu nemá. Dotknutý vodič mal totiž vyšetrovateľovi uviesť inú verziu. "Polícia sa k danému prípadu vyjadrí, až keď bude vo veci riadne rozhodnuté, to znamená, keď bude ukončené vyšetrovanie," informovala policajná hovorkyňa Petra Kováčiková. 

"Pokiaľ už bolo začaté trestné stíhanie, tak to znamená, že už existuje nejaký dôkaz, z ktorého vyplýva, že to zviera bolo utýrané," myslí si Ficek. V prípade úmyselného skutku by zviera počas ťahania podľa zverolekárov prežívalo muky. "Mohlo dôjsť k zlomeninám panvových končatín, chrbtice. Mohlo to mať odreniny kože, paciek, respektíve celého tela," vraví zverolekárka Lenka Lisa . 

Podľa odborníka na trestné právo v prípade trestného činu týrania zvieraťa bude musieť vyšetrovateľ preukázať úmysel páchateľa, pokiaľ nedisponuje jeho priznaním. V prípade preukázania viny za takýto skutok hrozí až 5 rokov väzenia. 

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy