Jasno
15°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Unikátny projekt na Slovensku. Za každého Košičana jeden strom
Zdielať na

Unikátny projekt na Slovensku. Za každého Košičana jeden strom

KOŠICE / Včera v Košiciach rozbehli unikátny projekt, aký nemá na Slovensku obdobu. Metropola východu by sa mala zazelenať a počas horúcich letných dní aj príjemne schladiť. Odborníci sú presvedčení o tom, že tomu pomôže takmer 300-tisíc stromov, ktoré idú sadiť dobrovoľníci bez peňazí štátu, či samosprávy. Celé to zaplatí košický darca.

Historický projekt v meste Košice spustili. Dobrovoľníci si dali métu vysadiť až 300 tisíc stromov. "To znamená strom za každého Košičana," vraví Martin Ištván, riaditeľ dobrovoľníckeho centra. 

Výsledkom by malo byť ochladenie mesta v letnom období až o tri stupne."Keď máte strom a vedľa toho asfaltovú plochu počas slnečného dňa môžu rozdiely byť až 20 stupňov," vysvetľuje garantka projektu Danka Kravčíková. 

Následky horúčav pociťujeme aj pri extrémnej premenlivosti počasia. "Ak už príde nejaká zrážka, tak sú to väčšinou extrémne zrážky," dodala Kravčíková. 

Požiadať o strom môže ktokoľvek, od majiteľov domov so záhradami až po mestské časti. Niektoré úž prejavili záujem o približne 50 tisíc kusov. "Môže sa zapojiť ktokoľvek z verejnosti. To znamená či je to súkromník, fyzická osoba, či sú to podnikatelia, školy, škôlky," hovorí Peter Ďzubera, hlavný koordinátor projektu. 

"My jediné, čo chceme od ľudí, ktorí budú sadiť, aby to odfotili, aby tú fotku poslali s označením lokality, kde sa sadilo, aby sme postupne vytvárali mapu tých stromčekov," vysvetľuje Ištván. Prvé tri už vysadili žiaci základnej školy. "Vidíte, že je kde sadiť a my tých svojich žiakov vedieme k tomu, aby sa starali o školský dvor," dodala riaditeľka školy Katarína Martiňáková. 

Pozrite si archívnu reportáž o inom výnimočnom projekte. Študenti miesto školy čistili Chopok: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy