Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Odborník radí, ako sa vyhnúť zrážke so zverou. Toto sú úseky, na ktorých si treba dať pozor
Zdielať na

Odborník radí, ako sa vyhnúť zrážke so zverou. Toto sú úseky, na ktorých si treba dať pozor

BRATISLAVA / Polícia eviduje za minulý rok viac ako 70 zrážok s lesnou zverou a to sú len prípady, pri ktorých vznikla väčšia škoda. Zvierat tak zomiera na cestách oveľa viac a tieto situácie môžu mať fatálne následky aj pre vodičov. Zisťovali sme, načo si treba dávať pozor, a ktoré úseky sú najviac kritické.

Zver nás môže na ceste prekvapiť najčastejšie skoro ráno alebo večer, kedy prechádza za potravou. To môže byť nebezpečné obzvlášť, keď je tma. V rizikových oblastiach, ktoré sú označené aj dopravnými značkami, polícia odporúča jazdiť pomalšie. Okrem toho, snaha vyhnúť sa zvery vo vysokej rýchlosti môže dopadnúť oveľa horšie, ako samotná zrážka. "Hlavne v nočných hodinách, keď nerušíte tak v niektorých úsekoch preventívne zatrúbiť, umožňuje to aj legislatíva. Nejaké blikanie a každé výrazné svetlo zver oslepuje, nevidí, takže nevie uniknúť," poradil riaditeľ Slovenskej poľovníckej komory Imrich Šuba. 

Kedy nás môže zver na ceste prekvapiť?

Nebezpečná tiež môže byť denná migrácia. Diviačia či jelenia zver sa totižto bežne nachádza na poliach, kde prebieha zber kukurice alebo iných plodín, ktoré vyhľadáva. Keď je porast pokosený, prebieha cez cestu. A teda aj za bieleho dňa. Ďalej, na prelome júla a augusta má srnčia zver ruju. Môže sa teda stať, že nám do cesty vbehne srna, ktorú pred párením naháňa srnec. 

Prekvapiť nás môžu aj takzvané sezónne migrácie, kedy cez cestu môže prebiehať niekoľko desiatok zvierat za sebou, čo ale vodič nemusí čakať.

Na ktoré úseky si na ceste z Bratislavy smerom na východ máme dávať pozor?

Rizikové úseky sú hlavne pri Detve, Lučenci, za Zvolenom v okolí Rimavskej Soboty, alebo pri Moldave nad Bodvou. "Hlavne to benzínové čerpadlo, ktoré sa nachádza Jablonov nad Turňou, tam sú veľmi časté zrážky," upozornil Šuba. Na severnej trase je väčšina úsekov oplotená. Pozor si však treba dávať na miestach, kde diaľnica prechádza do bežnej komunikácie, pretože zver tieto úseky vyhľadáva. "Špecifický je úsek Hornej Nitry a všetky cesty v okolí, prievidzskom, ale aj niektoré úseky na Považí," pokračoval Šuba. 

Čo robiť, ak k zrážke dôjde?

Ak sa zrážke so zverou nevyhnete, ste povinní zavolať políciu, ktorá následne kontaktuje príslušníka daného poľovného revíru. "V žiadnom prípade neodporúčame zrazenú zver zobrať so sebou, pretože by ste sa tak mohli dopustiť trestného činu pytliactva," upozornila policajná hovorkyňa Denisa Baloghová. Z dôvodu bezpečnosti sú oplotené aj takmer všetky úseky diaľnic. Teda okrem križovatiek a úsekov, na ktorých prebieha výstavba. "NDS je súčasťou projektu TRANSGREEN, ktorý sa snaží nájsť také zelené opatrenia, ktoré minimalizujú vplyv tej dopravnej infraštruktúry na prírodu, pričom jedným z takýchto opatrení je budovanie ekoduktov," vyjadrila sa k problematike hovorkyňa NDS Michaela Michalová. 


 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy