Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Jeho nápad celkom nevyšiel. Desiatky kusov elektroniky chcel previezť cez hranice v mrazničke
Zdielať na

Jeho nápad celkom nevyšiel. Desiatky kusov elektroniky chcel previezť cez hranice v mrazničke

SLOVENSKO / UKRAJINSKÁ HRANICA - Ukryť desiatky notebookov a tabletov do mraziaceho boxu bol síce originálny nápad, no nevyšiel. Tridsaťosemročný Ukrajinec prevážal mrazničku v dodávke. To, že je plná elektroniky ale colníkom zatajil.

Colníci na slovensko- ukrajinskej hranici kontrolovali dodávku s českým evidenčným číslom. Jej vodičom bol 38-ročný Ukrajinec. Vo vozidle prevážal mraziaci box. Keď ho colníci otvorili, našli tam desiatky tabletov a notebookov. Vyše 80 kusov elekroniky mal Ukrajinec v pláne previezť cez hraničný priechod nelegálne. Tovar zaistili ukrajinskí colníci. "V mraziarenskom boxe objavili colníci 55 kusov tabletov a 27 notebookov," uviedla hovorkyňa pohraničnej stráže Ukrajiny Elena Tračuk.

Muž plánoval tovar priviezť zo Slovenska na Ukrajinu.

Podobný prípad sa odohral aj pred troma dňami. Vtedy sa pokúsili nezákonne priviezť zo Slovenska na Ukrajinu vyše 200 kusov rôznej elektroniky. Išlo o 105 mobilných telefónov, desiatky slúchadiel, smart hodinky a viac ako 30 notebookov. "Hodnota prevážaného tovaru bude vyčíslená až po expertíznom skúmaní," uviedol Tračuk.

Colníci odporúčajú mať vždy od zakúpeného tovaru doklad. Ak prevážaný tovar pri colnej kontrole neprihlásite, dopúšťate sa priestupku. "Cestujúci môžu z územia EÚ vyvážať tovar do tretích krajín, ak sa na tento tovar nevzťahujú zákazy alebo obmedzenia, ako napríklad zbrane, drogy, výrobky z chránených druhov živočíchov a rastlín a podobne," uviedla hovorkyňa colného úradu v Michalovciach Klára Baloghová.

Na Ukrajine platia iné zákony ako u nás a taktiež je rozdiel aj pri posudzovaní druhu a množstva tovaru, ktorý dovážate alebo vyvážate. "Zároveň odporúčame, aby si každý, kto plánuje vyvážať tovar do tretích krajín obchodného aj neobchodného charakteru vopred overil, či ten tovar môže do tej ktorej krajiny legálne doviezť, v akom množstve alebo či sa naň nevzťahujú iné obmedzenia v krajine dovozu," dodala Baloghová.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy