Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
VIDEO: Autentické zábery zo záchrannej akcie dvoch českých turistov vo Vysokých Tatrách
Zdielať na

VIDEO: Autentické zábery zo záchrannej akcie dvoch českých turistov vo Vysokých Tatrách

VYSOKÉ TATRY / Dvojica českých turistov sa vybrala na Gerlachovský štít, a to bez horského sprievodcu či potrebných skúseností a vybavenia. Pri zostupe však uviazli a na pomoc im museli prísť horskí záchranári.

Ešte v stredu sa dvojica českých turistov vybrala bez horského vodcu na Gerlachovský štít. Pre zlú viditeľnosť i nedostatočné schopnosti a vybavenie sa však Česi hore nedostali, rozhodli sa preto zísť Tatarkovou cestou, no tu uviazli.

Noc prečkali medzi skalami, ale ráno už potrebovali pomoc horských záchranárov. Tí, tentokrát, zasahovali sami a bez pomoci vrtuľníka. "Boli schovaní za skalou, samozrejme im bola zima, museli sa rozpohybovať," poznamenal Ján Korenko, vedúci záchrany z HZS Vysoké Tatry. 

Česi boli uzimení, no v poriadku. Noci v horách už nie sú naozaj najteplejšie. Aj keď neboli zranení, zostup s nimi nebol jednoduchý. Turisti neboli veľmi zruční pri zlaňovaní.  "Spúšťali sme ich dole na lane a tá spolupráca veľmi slabá na to, aby to zvládli sami," približuje Korenko. 

Zbytočný hazard 

Horskí záchranári preto nerozumejú tomu, ako sa mohli vybrať na Gerlach len v sprievode človeka, ktorý nemal preukaz horského vodcu, a teda im nevedel zaručiť bezpečnosť a profesionálny pohyb v náročnom teréne. Muž dvojici nevysvetlil ani základy pohybu po skalách, čo pred náročnou túrou horskí vodcovia robia. 

Česi našťastie neboli zranení, no dvaja horskí záchranári mali čo robiť, aby ich dostali bezpečne dole. Podobných prípadov bolo počas tohto leta viac ako dosť. Horskí záchranári veľmi nerozumejú konaniu takýchto hazardérov, veď v horách môže mať aj banálna chyba fatálne následky. "Keď si nie som istý, ako v tomto prípade, že tí ľudia nemali schopnosti na to, aby tam išli sami, tak si zobrať nejakého oficiálneho horského vodcu, ktorý vám ten komfort alebo tú istotu v pohybe a v sprevádzaní po horách dá," radí Korenko. 

Z tatranskej jaskyne vytiahli telá dvoch Poliakov. Záchranná akcia skončila, ale prípad pokračuje: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy